Gelderse musea vertellen overkoepelend verhaal

ERMELO/ REGIO - In het project Schatkamers van Gelderland vertellen Gelderse musea samen een overkoepelend verhaal. Peter Drenth, gedeputeerde Cultuur en Erfgoed, lanceerde vorige week een speciale website waar je erfgoedobjecten in 3D kan bewonderen. Museum Het Pakhuis in Ermelo heeft ook een aantal objecten ingebracht. Het prehistorische lijksilhouet Jantje van Speuld is er één van.

Het project Schatkamers van Gelderland is een initiatief van provincie Gelderland dat wordt uitgevoerd door Erfgoed Gelderland. Beleef de geschiedenis van de provincie online of via een virtual-reality-game. Het verhaal over Gelderland wordt vertelt aan hand van bijzondere collectiestukken, beheerd door de vele musea die Gelderland rijk is. Door het werk virtueel te presenteren wordt het verhaal vernieuwend en inspirerend. Zo zijn er verbanden tussen verschillende erfgoed-objecten te zien.

70 Erfgoed-objecten

Op de speciale Schatkamer-pagina’sDeze link opent een andere website zijn in totaal 70 3D objecten te bewonderen. De 3D-module bevat collectiestukken die in 360 graden te bekijken zijn, verspreid over zeven tijdvakken. Naast de digitale tentoonstelling in de Schatkamer wordt er ook nog een virtual-reality-game gelanceerd. Scholieren uit Ermelo hebben dit spel uitvoerig getest en de designers verwerken nu hun input. Komende maand kan de game gespeeld worden in het Ermelose museum..

Supertoegankelijk

Drenth: ,,Gelderse kunst wordt nu dus supertoegankelijk. En dat is goed. Wat mij betreft smaakt het naar meer. Na de digitale kennismaking met onze Erfgoedobjecten, wordt het tijd voor een échte. En dan begrijp je het hele verhaal.” Met deze bijzondere verzameling van driedimensionale digitale erfgoedobjecten wil provincie Gelderland experimenteren. Door op deze manier Erfgoedstukken aan te bieden, wordt de geschiedenis toegankelijk voor een grote groep jonge belangstellenden.