Fietsroute langs locaties Tweede Wereldoorlog 

ERMELO - Achttien Ermelose locaties zijn gemarkeerd met een informatiebordje. Deze bordjes geven allemaal een inkijken in een stukje geschiedenis die dateert uit de Tweede Wereldoorlog. Binnenkort verschijnt er bij de VVV ook een fietsroute waarmee mensen op pad kunnen en deze historische plekken kunnen ontdekken.

Initiatiefnemer Pieter Trap (Stichting Behoud Oorlogsmonumenten) startte in 2019 met het bedenken van de route en het verzamelen van de juiste informatie. ,,De oorsprong ligt namelijk bij Ermelo Remembers, waarbij verschillende lokale organisaties meer aandacht wilden voor de oorlogsverhalen. Dit in het kader van 75 jaar bevrijding!” aldus Trap. Door corona liep het in 2020 allemaal anders, maar voor de Ermeloër was het té belangrijk om de plannen uit te voeren. ,,Daarom nu de onthulling van de bordjes.”

Verhalen

Er zijn tal van plaatsen waar zich iets in de jaren van de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. ,,Het zijn niet allemaal grote verhalen, maar veel is nog vrij onbekend.” Trap heeft daarom het idee voor de fietsroute gelanceerd. ,,De route is met 18 bordjes ook niet af, want er zijn veel meer locaties,” vertelt Trap. Hij is nog altijd op zoek naar onbekende verhalen en herinneringen. Wethouder Hans de Haan, die de onthulling woensdag verzorgde, benoemt het belang van herdenken. ,,De oorlog -en dat zien we nu in Oekraïne natuurlijk ook- raakt iedereen,” zegt De Haan. ,,Het gaat aan geen deur voorbij en dat was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog ook in Ermelo natuurlijk het geval.” Het eerste paaltje dat onthuld is, staat aan de Wilhelminalaan, vlakbij het huis waar twee Joodse kinderen in oorlogstijd waren ondergebracht. De kinderen, Eva en Bram Beem zijn verraden en via kamp Westerbork afgevoerd naar Auschwitz waar ze vermoord zijn. ,,Het is en blijft belangrijk om hierbij stil te staan!” zo stelt de wethouder. Hij is dan ook blij dat de fietsroute door Stibo gerealiseerd is in samenwerking met museum Het Pakhuis, werkgroep Joodse Slachtoffers en gemeente Ermelo. 

Crashlocaties 

De fietsroute heeft een lengte van 35 km. Deze gaat door Ermelo centrum en het buitengebied. Trap: ,,De route gaat langs uiteenlopende locaties. Van onderduikadressen, crashlocaties tot stellingen die rond het dorp hebben gelegen ten tijde van de mobilisatie.” Mochten er mensen zijn die aanvullingen hebben of andere locaties weten kunnen ze dat bij Stichting Behoud Oorlogsherinneringen kenbaar maken.