Een feest dat bol staat van traditie moet je niet veranderen

ERMELO – Op 19 en 20 augustus wordt er weer een Oogstfeest gevierd. Een jubileum, want het is de twintigste editie van dit prachtige evenement. En dat betekent dat het Oogstfeest al op vrijdagavond start met tractoren en eindigt met een groot vuurwerk.

Helaas, het verrassingsprogramma voor het twintigste Oogstfeest werd in 2020 niet openbaar gemaakt, het zou een verrassing blijven tot de jubileumeditie wel zou worden georganiseerd. En dat is dus volgende maand. Twee jaar hebben de duizenden fans er op moeten wachten, maar binnenkort is het zover. ,,Op vrijdagavond 19 augustus kunnen de bestuurders van tractoren laten zien hoe handig ze zijn met het trekken van een sleepwagen,´´ vertelt de organisatie aan Ermelo van NU. Vanaf 21.30 treden de Kickstarters op en omstreeks tien uur volgt een enorm vuurwerk. ,,Het is dit jaar nog grootser omdat we ook aandacht willen geven aan 50 jaar Ermelo Zelfstandig.´´ En dan op zaterdagmorgen om 10.00 uur volgt de opening van het dagprogramma, dit keer met een speciale gast die de opening gaat verzorgen en daar wordt dan ook nog iets bijzonders aan gekoppeld.

Traditie

Het oogstfeest is vol met tradities; dorsen van het graan volgens oude, verschillende demonstraties van oude ambachten en er er is een boerenmarkt met wel 75 kramen. Daar wordt natuurlijk ook weer de zo geliefde Veluwse Kruudmoes verkocht. Voor de kinderen is er een dierenweide en een zandhoop om in te spelen en er kan een ritje met de huifkar worden gemaakt. En haast traditiegetrouw komt er weer een optreden van het Fries Paardenballet. Om 12:00 uur vertrekt er een stoet van zo´n honderd oldtimer tractoren die een rit maken door Ermelo en omgeving. En natuurlijk worden er weer koeien gekeurd. Muzikaal wordt het feest ondersteunt door optredens van Fanfare Juliana uit Uddel en de Tippezangers. De boerenmarkt stopt om 17:00 uur, maar het feest in de feesttent gaat tot 20.00 uur door.

Vrijwilligers

De voorbereidingen voor het feest verlopen goed. ,,Een paar weken terug was het even spannend wat het coronavirus zou doen, maar dat lijkt goed te gaan. In de loop van de jaren zijn er goede draaiboeken gekomen en ons uitgangspunt is 'wat goed is moet je niet veranderen, aldus de organisatie. ,,We zijn blij dat de vrijwilligers, waar het oogstfeest op draait, trouw zijn
gebleven en graag weer mee doen. Er is zelfs aanwas van nieuwe vrijwilligers want het is een evenement waar je graag je steentje aan bijdraagt.’’