Succesvolle samenwerking harmonieorkest, solisten en verteller 

ERMELO - Op zaterdag 8 april, Stille Zaterdag, voert Regioharmonie De Verbinding onder leiding van dirigent Richard Vrijhoef in de Immanuelkerk een bijzonder werk uit; De Markus-Passion. Een stuk dat veel unieker is dan de Matthäus-Passion van Bach. ,,Het Paasverhaal, maar het klinkt bijna filmisch,” vertelt sopraan Daphne Visser.

De meeste passies zijn geschreven voor koor, solisten en orkest, maar Jacob de Haan componeerde zijn versie van de Markus Passion voor harmonieorkest met twee solisten en een verteller. De tekst uit het evangelie volgens Marcus wordt door de componist integraal gebruikt, wat deze passie uniek maakt. ,,Het is een prachtige samenwerking en een mooi orkest,” vertelt dirigent Vrijhoef. Hij kan zich echt opladen tijdens een repetitieavond. ,,Ik ga letterlijk met meer energie naar huis!”

Samenwerking

Naast de Regioharmonie, het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen de Stedelijke Harmonie Harderwijk en Chr. Harmonie Crescendo Ermelo, zijn hoofdrollen weggelegd voor de Ermelose sopraan Daphne Visser, bas bariton Noël Casteleyn en leerkracht en muzikale veelkunner Bart Jansen uit Harderwijk als evangelist. Daphne Visser is geen onbekende in Ermelo, als eigenaresse van een zangpraktijk en oud-raadslid voor het CDA. ,,De uitvoering in de Immanuelkerk is ook zeer geschikt voor kinderen. Het spreekt tot de verbeelding,” aldus Visser. Ze vindt het mooi om krachten te bundelen. Het beste uit zichzelf en de ander te halen. Zo heeft de recente samenwerking met Sarah Scholts (voormalig dorpsdichter) en Jan Mannee (componist) geleid tot het ‘Jubileumlied van Ermelo’. 

Laagdrempelig

De Regioharmonie, solisten en evangelist vertolken met elkaar een uur lang het lijdensverhaal van Christus zoals beschreven door Marcus. Dit gebeurt op een laagdrempelige manier. De Bijbelteksten zijn in het Nederlands, verteld door Bart Jansen. ,,Het is een dienstbaar orkest,” concludeert hij. ,,Het is goed geschreven en het volume is perfect op elkaar afgestemd. Het heeft alle ingrediënten om er iets heel bijzonders van te maken.” Vanuit zijn rol als leerkracht houdt Jansen ervan om zijn leerlingen te boeien met verhalen. Het was voor hem dan ook een logische stap om hier meer mee te gaan doen. Zo volgde hij een stem acteer opleiding bij Studio Oranjeoord en sprak hij verschillende luisterboeken en commercials in. Deze kwaliteiten zullen hem zeker van pas komen wanneer hij als verteller in de Markus Passion het lijdensverhaal van Jezus aan elkaar mag praten. De Markus-Passion is nog niet vaak uitgevoerd. ,,Met Crescendo hebben we natuurlijk de Maestro en Ameezing gedaan,” vertelt Hilda Versluis. ,,Natuurlijk is het superspannend, vooral omdat we niet weten hoeveel mensen er komen. Dit stuk is laagdrempelig, voor een groot publiek en de Grote Kerk in Harderwijk is natuurlijk heel bijzonder.” De Markus-Passion wordt op 8 april tweemaal uitgevoerd; om 15.00 uur in de Immanuelkerk in Ermelo en om 20.00 uur in de Grote Kerk in Harderwijk. Kaarten à €12,- per stuk (€5,- t/m 12 jaar) zijn verkrijgbaar via www.regioharmonie-deverbinding.nl. Kaarten zijn ook aan de kassa verkrijgbaar.