Weinig beloning voor zware prestaties

ERMELO – Romeinse soldaten hadden geen makkelijk leven. Ook financieel was het niet altijd rooskleurig. Legionairs moesten alles zelf betalen, van voedsel tot een schild en de kommen die ze nodig hadden om te overleven. Dat blijkt uit een loonstrookje dat archeologen onlangs in Israël vonden.

Romeinse legionairs konden echter wel op andere manieren geld verdienen. De soldaten hadden waarschijnlijk toestemming om te plunderen tijdens veldtochten. En waarschijnlijk was de belangrijkste beloning voor de legionairs dat ze na 25 jaar dienen met pensioen mochten, waarna ze konden kiezen tussen een stuk land of een grote som geld. Maar dan moest je natuurlijk wel die 25 jaar overleven.

De Romeinse soldaat vertelt

Wie geïnteresseerd is in het leven van een Romeins soldaat kan terecht in Museum Het Pakhuis. In de Meivakantie zijn er weer tal van activiteiten in het museum. Kom bijvoorbeeld zaterdag 29 april luisteren naar het verhaal van een echte Romeinse soldaat. Beleef zijn spannende avonturen mee, kijk in de vitrines naar zijn uitrusting en met een beetje geluk, mag je zelf zijn schild vasthouden! De Romeinen kwamen meerdere malen naar de Ermelose Heide. Twee Romeinse marskampen, niet ver van elkaar, kun je in Ermelo vinden. Het ene marskamp is gemaakt rond 170 na Chr., het andere marskamp is zelfs nog ouder, uit ongeveer 50 na Chr.

Opleiding

Treed in de voetsporen van de Romeinen. Ontdek hoe zwaar een militaire bepakking is en volg een opleiding tot Romeins soldaat. Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24 Ermelo. www.hetpakhuisermelo.nl