Deskundigen onderzoeken archeologische vondsten

ERMELO - Zaterdag 10 juni is het van 11.00 tot 16.00 uur Archeologiedag bij Museum Het Pakhuis. Archeologen vertellen je alles over het dateren van oude vondsten. ,,Het is nu ook een actiedag om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het belang van dit museum. We doen dit met een aantal andere partijen en willen inwoners en andere belangstellenden laten zien hoe de enorme geschiedenis van de Veluwe in elkaar steekt. Ook kunnen mensen hun eigen vondsten meebrengen en dit door deskundigen laten onderzoeken. Zo kunnen wij ook in kaart brengen wat er waar gevonden is. Dat is belangrijk.”

Reeuwijk benadrukt dat het niet is om vondsten in het museum te krijgen, maar dat hij het graag wil fotograferen en registreren zodat er nog meer puzzelstukjes van de Ermelose geschiedenis op zijn plaats vallen. ,,Sommige mensen denken dat Ermelo pas vijftig jaar bestaat, maar de geschiedenis gaat duizenden jaren terug.” Dat bewijzen ook de vuistbijlen die deze week bij de kringloopwinkel zijn gebracht. Aanstaande zaterdag staat ook de mobiele Archeo Hotspot op het Molenaarsplein en zijn er een aantal archeologen aanwezig om verschillende dateringsmethoden uit te leggen. Ook zal boswachter Henk Jan Zwart van de gemeente Ermelo uitleggen hoe de gemeente bosbeheer en archeologie op elkaar afstemt. Daarnaast is regioarcheoloog Maarten Wispelweij aanwezig om een Kindercollege te verzorgen.

Registreren

Neem je vondsten mee, laat ze fotograferen en registeren bij de archeologen van PAN. Het doel is om archeologische (metaal)vondsten in privébezit in Ermelo te registreren en online te publiceren. Zo help je archeologen én ons museum om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis van de Veluwe en van Ermelo in het bijzonder. Heb je vondsten uit de Tweede Wereldoorlog; de experts van Stichting Oorlogsherinneringen vertellen je er alles over! Wil je meer weten over de geschiedenis en archeologische vondsten in Ermelo; vraag het de Vereniging Historisch Ermelo! En natuurlijk zijn er ook allerlei archeologische vondsten te zien in Museum Het Pakhuis. www.hetpakhuisermelo.nl