Gevarieerd programma bij minimusea

ERMELO/ REGIO – Het was zaterdag een zonovergoten Open Monumentendag. Op verschillende locaties waren de deuren van monumenten geopend. Opvallend waren de Ermelose overnachtingslocaties met een enorme dosis nostalgie. Zo was de hut van Cartouche (een karakteristiek verblijf van een markante jager) met zijn originele inrichting en een zwevend tafeltje, een minimuseum voor overnachtingen waarin men zich als Cartouche kan wanen, te bezichtigen en toonde Gert Staal zijn museale onderkomen bij de Hof van Minemeu.

Ook Villa Oud Groevenbeek op het gelijknamige landgoed was geopend en trok veel belangstelling. Dit in Jugendstil-stijl gebouwde Rijksmonument is ook te boeken voor een overnachting. Overigens was dat niet een vereiste om deel te nemen aan deze Open Monumentendag die traditiegetrouw plaatsvindt op de tweede zaterdag van september. Het organiserend comité had weer een heel divers programma samengesteld, passend bij het thema ‘Levend erfgoed’.

Samenwerking

De stichting Nederland Monumentenland organiseert dit weekend in samenwerking met meer dan 300 lokale comités en 18.000 vrijwilligers door het hele land. Het evenement trekt jaarlijks circa 1,3 miljoen bezoekers. Tijdens Open Monumentendag worden duizenden monumenten in Nederland opengesteld voor het grote publiek, om zo de publieke belangstelling voor monumenten en het draagvlak voor monumentenzorg te vergroten.