Vaandel nu ook blikvanger in Huis van Ermelo

ERMELO - In 2023 bestond de Oranjevereniging Ermelo 125 jaar. Daarmee is zij een van de oudste verenigingen in Ermelo. De festiviteiten bestonden uit een receptie in de Muzenhof. Daarnaast uit twee Oranjetentoonstellingen samen met Museum Parkzicht op het terrein van GGZ Centraal en in de ‘Pannenfabriek’ samen met de Vereniging Historisch Ermeloo.

Op beide tentoonstellingen was het vaandel van de Oranjevereniging een blikvanger. Dit vaandel is al bijna een eeuw oud! In 1930 werd het aangeboden aan het bestuur van de toenmalige vereniging. Het vaandel werd geborduurd door de echtgenotes van de toenmalige bestuursleden. Het huidige bestuur is heel blij dat dit vaandel, dat vroeger mee werd gedragen in optochten, nu voor iedereen te zien is.

Mooie plek

Het college van burgemeester en wethouders heeft meegewerkt om dit vaandel, voor in elk geval een jaar, een mooie plek te geven in het Huis van Ermelo. Bij de bibliotheek, vlak bij de Dialoog, hangt het Oranjevereniging Vaandel uit 1930 op een prachtige plek. Burgemeester Hans van Daalen, beschermheer van de Oranjevereniging Ermelo, heeft de (bijna) eeuweling samen met het bestuur bewonderd en daarmee nu gepresenteerd aan de inwoners van Ermelo.

80 jaar bevrijding

Dat de Oranjevereniging nog steeds actueel is, blijkt wel uit de voorbereidingen die worden gedaan voor Koningsdag en de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ook wordt er al vooruitgekeken naar 2025, waarin Ermelo, samen met andere verenigingen en deelnemers de 80-jarige bevrijding van de Noord-West Veluwe gaat herdenken en vieren.