’s Heeren Loo is klaar voor verhalen over geschiedenis

ERMELO – Zaterdag is het OpenMonumentendag waarbij tal van monumenten open zijn voor het publiek. Het OMD comité Ermelo heeft er voor gekozen om het thema Iconen en Symbolen voornamelijk op ’s Heeren Loo te laten plaatsvinden.

Gisteravond was op ’s Heeren Loo de laatste voorbereiding voor Open Monumentendag. De gidsen, die de bezoekers langs bijzondere plekjes op het terrein van ‘s Heeren Loo gaan leiden, hebben die route samen nog een keer doorgenomen. De gidsen Aart Wagenaar, Harry Schaaphok, Willem de Vries en Jan Bisschop hebben, samen met Steven van Loo die een lezing zal verzorgen, met elkaar zo’n 150 jaar werkervaring, dus er is veel over het wel en wee van de stichting te vertellen. De mannen werkten op verschillende plekken, waaronder de technische dienst, verpleging, administratie en in verschillende functies. Stof tot praten genoeg. Er zal tijdens de rondleiding van ongeveer anderhalf uur niet alleen over de gebouwen worden vertelt, maar vooral ook over de geschiedenis van de 125-jarige zorginstelling en verhalen uit de praktijk. En die zijn er genoeg.

KMS

Naast het programma op ’s Heeren Loo is de Historische Collectie van de KMS op de Jan van Schaffelaerkazerne te bezoeken en te bezichtigen. Er rijdt een pendelbus, een oude VAD-bus, tussen de kazerne, via het Molenaarsplein naar ’s Heeren Loo vv. In de Opstandingskerk zullen de Genealogiewerkgroep en de Beeldbank van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo een aantal presentaties geven. Bezoekers kunnen bij de beeldbank hun eigen oude ’s Heeren Loofoto’s laten inscannen.

Opening

Voor deze dag is een flyer gemaakt die gratis is te verkrijgen op het gemeentehuis, bij de VVV en in het Theehuis op ’s Heeren Loo. Hierin staat het programma vermeld en nog wat achtergrondinformatie over de locaties. De opening van de dag is om 10.00 uur in het Theehuis op ’s Heeren Loo. Wethouder Esther Heutink zal de opening verrichten. Ook zal OMD Ermelo-ambassadeur Tom Nederveen, oud wethouder van Ermelo, aanwezig zijn. Aangezien de weersvoorspelling goed is, verwacht het comité veel bezoekers op de beide locaties.