Na vijf jaar weer een beschermheer

ERMELO - Vanavond, maandag 21 november wordt Burgemeester André Baars in de Immanuëlkerk officieel geïnstalleerd als beschermheer van het Ermelo’s Mannenkoor. Hiermee zet hij de traditie voort van zijn voorgangers.

Het Ermelo’s MannenKoor (EMK) werd op 7 december 1973 en had al snel daarna een beschermheer. Burgemeester Ernst Veen was sinds begin 1974 de eerste beschermheer van het EMK. Veen werd destijds gevraagd door het bestuur en hij stemde, na ampel overweging, toe met het verzoek. Hij droeg het koor al een warm hart toe maar in deze afweging telde ook mee dat Ermelo, na de splitsing met Nunspeet in 1972, mede door het EMK op de kaart werd gezet. Voor het EMK was een beschermheer belangrijk omdat het uiteraard een goede reclame was en een invulling daarvan door een burgemeester ook enig cachet gaf. Toen in 1989 burgemeester Theo Bunjes werd benoemd in Ermelo is hij vrijwel direct gevraagd om het stokje van beschermheer over te nemen. Zonder slag of stoot en verdere vragen stemde Bunjes hiermee in. Hij leefde mee met het koor en was een trouwe bezoeker van menig EMKconcert.

Niet van deze tijd

Nadat Wiert Omta in oktober 2000 burgemeester werd van Ermelo, werd ook hij gevraagd om beschermheer te worden van het EMK. Uiteraard stemde hij toe en werd daarbij een frequent bezoeker van de concerten van het EMK. Nadat Omta in november 2011 stopte als burgemeester besloot het bestuur van het EMK dat ‘een beschermheer niet meer van deze tijd was’. Dit standpunt is overeind gebleven tot september 2016, toen de huidige burgemeester van Ermelo A.A.J. (André) Baars de voorzitter liet weten dat hij er voor openstond om weer beschermheer te worden. Het huidige bestuur ondersteunde deze suggestie van harte en vanavond krijgt het EMK dus weer een beschermheer.