Van LP naar Muziekweb

ERMELO - De muziekindustrie doet het weer goed in Nederland. Een belangrijke rol hierbij is weggelegd voor de digitale diensten zoals Spotify, maar ook de verkoop van fysieke geluidsdragers stijgt. Dat is mede te danken aan de vinylrevival. In de meeste bibliotheken hebben muziek cd’s plaats gemaakt voor Muziekweb, de muziekbibliotheek van Nederland, waar leden van de bibliotheek Noordwest Veluwe gebruik van kunnen maken. Vandaag overheerste echter de nostalgie in Ermelo doordat er muzikale klanken kwamen uit een grammofoonkoffer.

Veel kinderen ontdekten wat een langspeelplaat precies was en op hoeveel toeren een singeltje moest draaien om het juiste geluid te laten horen. Ouders hadden het over hun eerste LP-aankoop en de muziek waarmee zij opgroeiden. Jacomien Verhage, zelf groot muziekliefhebber, vertelde herinneringen ophalend, dat ze vroeger ook zo’n platenspeler had en dat ze die om de week moest delen met haar zus. Deze bibliothecaresse legde de kinderen uit waar het hendeltje van de platenspeler voor is en dat de muziek gemaakt wordt met een naald. ,,Mijn moeder heeft ook een naald,” reageerde Sarah spontaan. Ze doelde hierbij op een naald om kleding mee te naaien.

Muziekweb

De pick-up intrigeerde de kinderen en het feit dat ze zelf mochten helpen bij het plaatjes draaien, maakte het extra interessant. Ook de zevenjarig Nick vond de vintage platenspeler erg interessant. ,,Maar mijn vader heeft er ook een thuis,” vertelde hij. Op de vraag van welke muziek hij het liefst luisterde, antwoordde hij: Michael Jackson. Nick beschreef zelfs uitgebreid de clips die bij deze muziek te zien is. Verhage vindt het ook jammer dat de CD-collectie van de Ermelose bibliotheek is verdwenen. ,,Maar door de beperktere ruimte op deze nieuwe locatie moesten we kiezen. We hebben een heel mooi alternatief gekregen; Muziekweb.” Bij Muziekweb zijn vrijwel alle muziekstijlen te leen. Ook geeft Muziekweb tips, informatie over artiesten, band en genres. Verhage legt uit hoe het werkt en logt in bij de computer. ,,Je kunt hier luisteren naar muziek en informatie opzoeken, maar ook muziek reserveren. Leden kunnen dat tot 1 maart gratis.” Daarna moet er een vergoeding betaald worden voor deze dienst. ,,De nieuwste muziek is hier te vinden,” aldus Verhage. Terwijl ze laat zien hoe het systeem werkt, ontdekt ze dat de nieuwste CD ‘Vreemde kostgangers’ binnen is. ,,Die kan je dan reserveren.”