Ermelo als decor voor muziekfeest

ERMELO - Fête de la Musique bestaat tien jaar! Extra reden voor een groots jubileumfeest op zaterdag 24 juni in het centrum van Ermelo. Het dorp wordt omgetoverd tot het decor voor muziek, zang, dans en overige podiumkunsten. René Paes deelt op deze dag zijn kennis van de mondharp, een oeroud muziekinstrument. 

,,De oudste vondsten – van circa 3000 jaar geleden – komen uit Binnen-Mongolië. Het instrument is onder anderen wijdverbreid in Schotland, India, Vietnam, Indonesië, Italië en Oostenrijk. Daarmee past de mondharp ook in vele muzikale tradities," aldus Paes. In Nederland kent men de mondharp sinds de 14e eeuw en was onder andere geliefd bij kloosterlingen, reizigers, soldaten en narren. Ook in Ermelo, Harderwijk, en Amersfoort zijn laatmiddeleeuwse mondharpen ontdekt. Er circuleren verhalen over jongens die hun verliefdheid uitten met mondharpspel, en verhalen over genezende en rustgevende krachten van het instrument. Aan het eind van de 19e eeuw raakte de mondharp in de vergetelheid met zo nu en dan een opleving in de moderne tijd.

Workshop

Op 24 juni tijdens Fête de la Musique in Ermelo geeft René Paes ~ mondharpenspecialist ~ een kennismakingsworkshop én een muziekuitvoering om de wonderbaarlijke klanken van de mondharpen te delen. Ook weet hij veel te vertellen over de geschiedenis van de mondharp. René Paes geeft workshops én optredens met mondharpen door het hele land. Zo heeft hij meegewerkt in programma’s van Zwarte Cross, TivoliVredenburg, Ruigoord en op vele andere locaties voor kinderen en volwassenen. Ook zijn artikelen van hem over de mondharp gepubliceerd in diverse magazines en deelt hij via blogs zijn kennis over mondharpen op www.oermuziek.nl. Hij heeft hiermee als doel om de mondharp voor de vergetelheid te behoeden en mensen enthousiast te maken zelf mondharp te gaan spelen.

Programma: 11.00 – 11.45 uur: workshop mondharp spelen ~ basistechnieken en inspiratie in De Dialoog, zaal 9. Om 13.00 – 13.45 uur Oermuziek met mondharpen ~ minimalistische performance met mondharpen uit o.a. Siberië, Nepal, Afghanistan, India en Vietnam in De Oase, Stationsstraat 127. www.ermelosemuziekfeesten.nl