'Het moet geen braderie worden'

ERMELO - De jubilerende organisatie van Fête de la Musique had vandaag helaas te dealen met het slechte weer. Niettemin klonk er door het hele centrum muziek en hielden de koren en bands de moed erin.

Na een natte start klaarde de lucht enigszins op en kwam ook het publiek op gang. Meer dan honderd optredens waren er op diverse locaties. Het hoogste aantal tot nu toe. Een groot jubileum van een muziekfeest dat ooit klein begon.

Frans fenomeen

In 2008 bedacht Alike Last, docente Frans, het plan om het Franse fenomeen Fête de la Musique in Ermelo te organiseren. Met de hulp van een kleine groep vrijwilligers stampte ze binnen drie maanden een topfeest uit de grond. Uit verschillende hoeken meldden zich enthousiaste muzikanten, zangers en zangeressen aan. Allemaal wilden zij een optreden verzorgen.Hiermee was een traditie geboren. Een jaar later groeide het aantal podia en ook het aantal bandjes nam toe. Zo werd ook een jonger publiek getrokken. Een paar jaar geleden breidde de organisatie uit met kleinere podiumkunsten en uiteindelijk werd ook de beeldende kunst erbij betrokken.

Streekmarkt

Tegenwoordig maakt ook de Streekmarkt deel uit van Fête de la Musique. Bij de informatiestands delen vrijwilligers gedrukte programma’s uit. Programma’s met een scala van artiesten, muzikanten, koren, bands, maar ook dansgroepen die demonstraties verzorgen. Het publiek is enthousiast en de regen weerhoudt hen niet te blijven staan. Wel is het veel gehoorde commentaar van bezoekers dat het heel veel is. Daarnaast rijst bij hen de vraag of een onderdeel als de Streekmarkt wel van toegevoegde waarde is of dat juist Fête de la Musique geen braderie moet worden.