Oktober, een maand vol geluk

ERMELO - De canon van de vaderlandse geschiedenis staat vol positieve onderwerpen. Geluk is van alle tijden. Vandaar dat in oktober 2017 geluk het thema is van de Maand van de Geschiedenis. Museum Het Pakhuis heeft op de zaterdagen in oktober speciale activiteiten waar je veel geluk bij kunt gebruiken.

Rollende dobbelstenen en schuivende stenen, dat is wat je op zaterdag 7 en zaterdag 28 oktober in museum Het Pakhuis zult horen. Wie vraagt zich wel eens af hoe de Romeinen hun vrije tijd besteedden? Men speelde in die tijd nog geen spelletjes op de tablet of de mobiele telefoon, maar wel met andere mooie voorwerpen. Samen met anderen, speelden de Romeinen vaak bordspelen zoals het molenspel, de tangram en het deltaspel. Zal het geluk aan jouw zijde zijn tijdens het spel of ben je wat minder in vorm? Laat tussen 10.30 en 16.30 de dobbelstenen rollen in het museum en kom je geluk testen.

Schatgraven

Heb jij ook zo vaak geluk dat je zo maar iets vindt? Ben je een echte speurneus? Zit jij graag met je handen in het zand? Kom dan naar Het Pakhuis! Dit museum staat bol van de archeologie. Wat doet een archeoloog precies en wat voor gereedschap gebruikt hij? Aan de hand van verschillende expedities worden de jonge onderzoekers in spé getraind in de zorgvuldige omgang met ons erfgoed. Daarnaast leren ze iets over de ontwikkeling van historische objecten: wat zijn de verschillen tussen voorwerpen van vroeger en van nu? Zijn objecten uit de prehistorie te koppelen aan hedendaagse gereedschappen? Doe op zaterdag 14 oktober mee aan de kinderacademie om 14.00 en werk eens met een echte vondstkaart. Gaat je hart al sneller kloppen? Dan moet je in Ermelo zijn tijdens de Nationale Archeologiedagen!

Suikerzoet

Eten maakt gelukkig! Tegenwoordig worden er heftige discussies gevoerd over hoe goed suiker nu precies voor mensen is. In de Romeinse tijd werd er gesmuld van suikerzoete gerechten. Ze gebruikten daarvoor wel een heel ander ingrediënt dan suiker, een natuurlijke zoetmaker: honing. Op zaterdag 21 oktober kan je een kijkje nemen in een Romeinse keuken en ontdekken hoe bepalend honing als ingrediënt was. Welke geuren zijn nog meer karakteristiek voor de Romeinse keuken? En hoe gelukkig word jij van die typische Romeinse gerechten? Tussen 10.30 en 16.30 kan je kennismaken met de Romeinse keuken in Het Pakhuis!