Hoe het Lutherde op de Veluwe

ERMELO - Op dinsdag 24 oktober wordt door de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo een lezing georganiseerd in de Immanuëlkerk. Sander Wassing staat stil bij de Reformatie in Ermelo en op de Veluwe.

In het jubileumjaar 2017 wordt overal in Europa, en dus ook in Ermelo, het vijfhonderdste geboortejaar herdacht van de Reformatie. Maarten Luther maakte op 31 oktober 1517 zijn beroemde 95 stellingen wereldkundig. In de jaren die volgden zou hij hiermee een blijvende scheuring teweeg brengen in kerkelijk Europa.

Risico’s

Tijdens de lezing van historicus Sander Wassing wordt stilgestaan bij deze en andere reformatorische invloeden in deze streek. Hoe bereikte Luthers gedachtegoed de Veluwe? Welke risico’s liepen mensen die sympathiek stonden ten aanzien van zijn idealen? Hoe benutte Luther de drukpers om zijn geschriften te verspreiden en hoe ontwikkelde de Reformatie zich in onze streek gedurende de zestiende eeuw? Deze en andere vragen komen tijdens de lezing uitgebreid aan de orde.

Een vaste Burcht

De lezing wordt opgeluisterd met orgelmuziek uit Luthers tijd en van componisten die zich door Luther lieten inspireren. Een tipje van de sluier wordt hierbij alvast opgelicht: met een fantasie op het bekendste Lutherlied ‘Een vaste Burcht is onze God’ van Jan Zwart wordt de avond afgesloten. De avond vindt plaats in de Immanuëlkerk en begint om 19.30 uur. De zaal is al om 18.45 uur open en de toegang is gratis.