Grote belangstelling toneelstuk De Tachtigers

ERMELO - Toneelvereniging De Tachtigers is blij verrast met de grote belangstelling van de leerlingen van Groevenbeek voor het klassieke toneelstuk Moeder Courage. Dit stuk wordt vrijdag- en zaterdagavond in De Dialoog gespeeld.

Eerdere berichtgeving in de media leidde tot enthousiasme bij zestig (!) leerlingen van Christelijk College Groevenbeek. Annemieke van Asselt, leraar Duits, sloeg na de publicaties aan en nam contact op met de toneelvereniging. ,,Onze regisseur heeft inmiddels een lezing gegeven aan de klassen. Hoe leuk,’’ aldus speler Ellen Kwaaitaal van De Tachtigers. De zestig leerlingen zullen de voorstelling van vrijdag bijwonen. De spelers werden hierdoor extra enthousiast waardoor de generale repetitie tot groot enthousiasme onder de spelers leidde. ,,Als ze dit vrijdag en zaterdag ook presteren dan wordt het een waar spektakel,’’ aldus Kwaaitaal. ,,Moeder Courage speelt zich in de 17e eeuw af, maar is door de Duitse theatermaker Bertolt Brecht begin 20e eeuw aangepast aan die tijd. In die tijd zag je in theaters vooral drama, komedies en kluchten. Brecht wilde meer dan louter vermaak en wilde de mensen iets meegeven. Hij gaf ze inzicht in de maatschappelijke en politieke situatie van die tijd. Dat kunnen wij nu perfect omzetten naar deze tijd waarin ook veel te doen is over vluchtelingen bijvoorbeeld,’’ aldus regisseur Bas van den Berg uit Harderwijk.

Nadenken

Het doel van het toneelstuk is dat de bezoekers iets meekrijgen om over na te denken. Kwaaitaal: ,,Maar ook tijdens de voorstelling zelf zullen de toneelspelers de confrontatie met het publiek aangaan. Toneel vindt normaal gesproken plaats op het podium en tussen de spelers onderling. Vrijdag en zaterdag zullen de spelers echter ook het publiek letterlijk aanspreken. We zoeken nadrukkelijk al interactie tijdens de voorstelling.’’ De regie is in handen van Bas van den Berg, regieassistente is Bertie van Runnard Heimel. Spelers: Anita Keuper, Doky Evers, Ellen de Wilde, Erik Langelaar, Floor Quak, Harm Steijn, Henk Kaspers, Ineke van Emmerik en anderen. De voorstelling begint op beide avonden om 20.15 uur. Kaarten à € 12,50 zijn nu al verkrijgbaar via www.theaterdialoogermelo.nl