Zonnige en warme tourtocht voor Molen de Koe

ERMELO - Zaterdag 26 mei werd voor de negende keer de Molentourtocht gereden. Een schitterende dag vanwege het zonnige weer, maar ook vanwege de nieuwe route naar Drakestein bij Lage Vuursche. 

Er deden tachtig equipes mee en dat is minder dan vorige jaren. Harry Boonstra: ,,Dat mooie weer is natuurlijk altijd meegenomen. Hoewel we over het algemeen wel goed weer hebben. Deze keer hebben Frans Callenbach en ik een bijzondere route uitgezet. We gaan richting Drakesteyn bij Lage Vuursche en dan via Austerlitz en Doorn weer terug naar Ermelo.’’ De beide vrijwilligers hebben al die jaren de route voor de toertocht uitgezet. ,,Ja, ’t is een vak apart, zullen we maar zeggen,’’ lacht Boonstra. ,,Voor de route zijn we in de winter al begonnen. Want dat doen we altijd ruim van te voren. Daarna wordt die dan nog enkele keren gereden om te controleren. Meestal moet deze dan nog wel bijgesteld worden omdat er een weg is afgezet of iets dergelijks. Het moet natuurlijk op de dag zelf, wel kloppen. In totaal hebben we deze keer de route wel vijf keer gereden om te controleren.’’

Kastanjehof

De route richting Lage Vuursche is langer dan andere jaren. Deze keer wel 165 kilometer. De meeste van de tachtig deelnemers komen uit de regio Ermelo en Harderwijk. ,,Mooi toch, als je al die prachtige wagens langs ziet komen bij de start?’’ Boonstra geniet, zittend op een prominente plek aan de start. ,,Als je hier zit en de prachtige auto’s voorbij ziet komen, heb je eigenlijk geen idee wat voor een moois er in Ermelo rondrijdt.’’ Dat er minder deelnemers aan de start verschenen heeft alle te maken met de vele activiteiten die er zaterdag waren georganiseerd. ,,En de streekderby DVS’33 Ermelo tegen VVOG. Dat wilden natuurlijk een aantal mensen, die anders altijd meerijden, niet missen.’’ Na de start gaan de equipes richting het westen en pauzeren bij Hotel De Kastanjehof in Lage Vuursche. Daarna vervolgt de route richting Terschuur waar molen Den Olden Florus wordt bezocht voor een hapje en drankje. Aan het einde van de tocht komen alle equipes aan bij hotel De Heerlickheijd waar de prijzen zullen worden verdeeld. Uiteraard met een gevulde dis en een goed glas wijn. De opbrengst van de tourtocht is natuurlijk bestemd voor molen De Koe.