Door het Leuvenumsche Bos naar het station Hulshorst

ERMELO - De Oudheidkundige Vereniging Ermeloo organiseert weer een lezing. Theo Bunjes, oud-burgemeester van Ermelo, vertelt op woensdag 26 september over de bezienswaardigheden tijdens de tocht vanuit Ermelo door het Leuvenumsche Bos naar het station Hulshorst. 

Het Leuvenumsche Bos, een gebied met een rijke historie, denk maar aan de papiermolens. Ook een gebied met veel natuurschoon. Als het bos in 1910 gekapt dreigt te worden, wordt het door de nog jonge Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten vanwege de grote natuurwaarde voor een bedrag van 250.000 gulden aangekocht, dankzij de steun van velen uit ons hele land. Daarmee is het Leuvenumsche Bos het eerste beschermde bos in Nederland.

Afgelegen

Een tocht door het Leuvenumsche bos met de bestemming: het station Hulshorst. En wel om een antwoord te krijgen op de vraag hoe dat station daar op die afgelegen plek is gekomen. Een station dat nooit rendabel is geweest. De dichter Gerrit Achterberg verzucht al: "Er stapt hier niemand in en er stapt niemand uit". Toch is dit station waaraan vele Nederlanders een onuitwisbare herinnering bewaren. Op 31 mei 1987 werd het station Hulshorst na 125 jaar gesloten. De lezing, uiteraard ondersteund met veel beeldmateriaal, vindt plaats in de Immanuëlkerk en begint om 19.30 uur. De zaal is al om 18.45 uur open en de toegang is gratis.