Veel bezoekers tijdens Open Monumentendag

ERMELO/ REGIO - Dit weekend bezochten naar schatting ruim 1 miljoen bezoekers de vijfduizend opengestelde monumenten in Nederland tijdens de 32ste BankGiro Loterij Open Monumentendag. Het thema ‘In Europa’ bood het publiek de kans om allerlei Europese verhalen rondom Nederlandse monumenten te ontdekken. De enorme inzet van duizenden vrijwilligers en monumenteigenaren en het goede weer zorgden voor een drukbezochte Open Monumentendag.

Lokaal had het organiserend comité gezorgd voor een authentieke koets waarmee men een rondje door het dorp kon maken. ,,Dit trok veel bekijks," vertelt Ronnie Regeling, Hij is vanuit de VVV betrokken bij de organisatie. De omnibus vervoerde zo'n 240 mensen door Ermelo terwijl gids Steven van Loo vertelde over de Ermelose historie. Ook de boerderij van Dirk Endendijk, welke als enige boerderij van Nederland nog echte Friese koeien houdt, mocht een paar honderd bezoekers welkom heten. Comitélid Evert van de Beek die deze locatie had aangedragen was dan ook in zijn nopjes met het grote aantal bezoekers. 

Architectuur

Twee maal werd er in museum het Pakhuis een lezing gegeven over 2 Portugese dorpen met de naam Ermelo en de gelijkenissen met ons Ermelo. Aristien Egbertzen, sinds dit jaar ook lid van het Open Monumentendag Comité, had zich hier in verdiept en gaf een mooie presentatie. 's Ochtends moesten er zelfs stoelen bijgezet worden. Het publiek kon zo van alles ontdekken over de Europese dimensies van erfgoed: internationale architectuurstromingen, (bouw)technieken, wederzijdse inspiratie in toegepaste kunsten en vanzelfsprekend de historische context waarin monumenten zijn gebouwd en gebruikt. Zo had het organiserend comité ingezoomd op het ontstaan van de Hanzewegen, maar ook kon men bouwwerken van Alberts en Van Huut bekijken. Historicus Tineke Loggers, tevens comitélid, vertelde in het kantoor van Uwoon over de bijzondere bouwstijl van het internationale architectenbureau. Loggers was blij dat er veel geïnteresseerden waren die specifiek voor de architectuur kwamen. 

Boeren

Wethouder Hans de Haan opende de dag door het hijsen van de vlag, het was een eer voor hem om als cultuurwethouder deze dag te openen. Hij deed een oproep aan de boeren dat hij hoopte dat tijdens de Open Monumentendag 2019 de Lakenvelder koeien te bewonderen zijn in Ermelo. Het nieuwe comité kijkt tevreden terug op de Open Monumentendag. ,,We konden aan de hand van dit thema weer een afwisselend programma samenstellen en we kijken alweer uit naar de brainstorm voor de activiteiten van 2019," aldus Regeling.