Kynologenclub ontvangt 160 sportieve honden

ERMELO - Op zaterdag 6 oktober organiseert de kynologenclub Noord-West Veluwe weer een landelijke behendigheidswedstrijd. Op het trainingsveld aan het Roodeschuurderwegje 64 in Ermelo verzamelen zich dan in de vroege ochtend vanuit het hele land sportieve mensen met ruim 160 razendsnelle, sportieve honden in alle soorten en maten en uit het hele land. Iedereen is van harte welkom hen te komen aanmoedigen; de wedstrijd begint rond 9 uur en eindigt rond 17.00 uur.

Er wordt in drie klassen gestart. De debutantenwedstrijd is bedoeld voor beginnende mens-hondcombinaties. De honden beheersen al wel alle behendigheidstoestellen, maar missen nog wedstrijdervaring. De open klasse is voor combinaties die al behoorlijk wat wedstrijden gelopen hebben en soms op hoog niveau presteren. Zij doen mee voor de eer, voor het wedstrijdritme of om nog eens extra te trainen. En voor wedstrijdlopers in de eerste graad vallen er punten te halen als zij het parcours foutloos weten te lopen.

Nauwkeurigheid

Op aanwijzingen van de eigenaar nemen de deelnemende wedstrijdhonden allerlei hindernissen. Hoogtesprongen, de A-schutting, slalompaaltjes of een wipwap; ze draaien hun poot er niet voor om. Snelheid en nauwkeurigheid gaan hand-in-hand. Voor de toeschouwer ziet behendigheid er absoluut spectaculair uit. Met ogenschijnlijk gemak neemt de hond de hindernissen terwijl zijn mens z’n best doet om de hond bij te houden. Eén groot feest!

Clicker

Behendigheid is slechts één van de vele cursussen die de kynologenclub Noord-West Veluwe in haar pakket heeft. Wekelijks komen vele honden het veld aan het Roodeschuurderwegje in Ermelo enthousiast oplopen. Je treft er pups van rond de acht weken die zich voorbereiden op een prettig en braaf hondenleven: in puppygymklasjes of in de puppycursus bijvoorbeeld. Maar ook honden van een jaar of twaalf die nog maar al te graag gehoorzaamheidsoefeningetjes met hun mens uitvoeren. De instructeurs die hen begeleiden zijn allemaal gediplomeerd en vaak zelfs gespecialiseerd in het oplossen van probleemgedrag. Rode draad door iedere cursus heen is ‘positief trainen’. Dit betekent: maak het gedrag dat je graag van je hond wilt zien zó aantrekkelijk, dat de hond daar uit zichzelf voor kiest. En breng je hond in zoveel mogelijk situaties waarin je hem kunt belonen. Een hond die via positieve ervaringen weet wat hij mag, komt minder snel in de verleiding om te gaan ontdekken wat hij niet mag. In alle cursussen wordt gebruik gemaakt van de clicker, een hulpmiddel waarmee de eigenaar zijn hond op precies het juiste moment duidelijk kan maken dat hij het gewenste gedrag vertoont.

Nieuwe cursussen

Als de opvoeding van de hond geslaagd is, kunnen mens en hond overstappen naar trainingscursussen, zoals behendigheid. Of een van de andere cursussen die de KC biedt: canicross (hardlopen met je hond), treibbal of hooperen. Meer weten of aanmelden voor een cursus? Kijk op www.kcnwv.nl