Dr. Lotty Broer bij Oudheidkundige Vereniging

ERMELO - De Oudheidkundige Vereniging Ermeloo organiseert op woensdag 10 oktober weer een lezing. Dr. D.J.C. (Lotty) Broer zal een lezing houden die met name gaat over de Utrechtse Sint-Paulusabdij en haar goederen- en rechtenbezit en bezittingen die de abdij in verschillende delen van het bisdom Utrecht had, onder meer ook op en aan de randen van de Veluwe, en dan met name in Ermelo en omgeving (Elspeet, Nunspeet en Harderwijk). 

Maar ook vertelt ze over welke soort bezittingen en rechten de abdij kon beschikken, hoe ze deze verwierf en hoe ze zich ontwikkelden, welke inkomsten de abdij hieruit had, hoe de verschillende goederen en rechten werden beheerd en aangewend voor het onderhoud van de kloosterlingen. Lotty Broer is zich na haar promotie onderzoek blijven bezighouden met onderzoek naar de kerkelijke en monastieke geschiedenis (verschillende in de twaalfde eeuw gestichte abdijen in en bij Utrecht). Dit heeft onder meer geresulteerd in Monniken in het moeras, handelend over de ‘Biltse’ Sint-Laurensabdij. Samen met haar partner, de rechtshistoricus dr. Martin W.J. de Bruijn, heeft ze zich daarnaast vooral ook gericht op de geschiedenis van de Utrechtse kerk, met name de oudste kerken op het Utrechtse Domplein.

Volkscultuur

Lotty Broer is een aantal jaren ook werkzaam geweest bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur in Utrecht, waar ze onder meer schreef in de daar uitgegeven tijdschriften Traditie en Alledaagse Dingen. Regelmatig gaf ze over tal van zeer uiteenlopende onderwerpen ook lezingen. Tegenwoordig publiceert ze vooral op de eigen website: www.broerendebruijn.nl. De lezing, uiteraard ondersteund met veel beeldmateriaal, vindt plaats in de Immanuëlkerk en begint om 19.30 uur. De zaal is al om 18.45 uur open en de toegang is gratis.