Geven en delen staat voorop

ERMELO - Op donderdagavond 10 januari komen de leden van de plaatselijke LETS-ruilkring bij elkaar voor de nieuwjaarsbijeenkomst in de benedenzaal van Pinel.

De avond staat in het teken van ontmoeting en gezelligheid. LETS-lid Jos Jongeling zorgt voor live muziek. De koffie en thee is voor eigen rekening, de taart en het eerste glas worden aangeboden door de vereniging. Pinel is gevestigd aan Raadhuisplein 8, de inloop is vanaf half acht. Aspirant-leden zijn welkom.

Wat betekent LETS?

LETS is de afkorting van Lokaal Economisch Transactie Systeem. Het is de officiële benaming voor wat in Ermelo ook 'VOOR ELKAAR' wordt genoemd. Want dat is waar LETS voor staat: iets voor elkaar doen zodat een 'klus' weer voor elkaar is. Daarnaast vindende leden het hergebruiken van spullen belangrijk, dus wordt er druk geruild, uitgeleend en gerepareerd. De vergoeding bestaat uit een fictieve ruileenheid, die in Ermelo 'pauw' heet (in Amsterdam 'noppes', in Harderwijk 'spatjes', in Venlo 'moosen', etc.).De Ermelose LETS-ruilkring is een van de ongeveer honderd LETS-ruilkringen in Nederland.

Hoe werkt het?

Het systeem gaat uit van wat mensen kunnen en leuk vinden om voor een ander te doen. Iedereen heeft wel wat te bieden: bijvoorbeeld klussen, schilderen, masseren, muziek maken, tuinieren, autorijden, kaarten maken en taarten bakken. Het is een manier van werkenwaar in principe geen geld aan te pas komt. Als voorbeeld: de één maakt de computer op orde voor de ander en krijgt daarvoor (digitaal) 'pauwen'. Daarmee koopt zij/hij weer iets van een ander. Een pauw staat voor ongeveer een kwartier dienstverlening, en onderhandelen staat vrij.

Voordelen

Als LETS-lid maak je deel uit van een vereniging van ruim zestig leden en donateurs. Door lid te worden leer je nieuwe mensen kennen en kan je anderen helpen. Klussen die je niet zo leuk vindt, zou je aan anderen over kunnen laten of samen kunnen aanpakken. En tenslotte: spullen die je zelf niet meer gebruikt, kun je via LETS een tweede leven geven. Meer informatie: www.letsermelo.nl.