Wolf kan natuurlijk evenwicht herstellen

ERMELO - De wolf heeft zijn intrede gedaan op de Veluwe en er gaat geen dag voorbij of dit zoogdier haalt het nieuws. 2019 is dan ook op voorhand al het jaar van de wolf. De timing van museum Het Pakhuis met de nieuwe tentoonstelling WOLF is dan ook perfect. En vanaf deze week kan de wolf ook zomaar via de brievenbus een woning binnentreden nu Post NL een postzegel met de wolf op de markt heeft gebracht.

Maar wolven op de Veluwe? Daardoor verandert er nogal wat! We kunnen leren van de manier waarop andere landen in de wereld met de wolf zijn omgegaan, in Amerika bijvoorbeeld. Met de herintroductie van de wolf lijkt in Yellowstone National Park bijvoorbeeld een stukje natuurlijk evenwicht te zijn hersteld. Op zaterdag 5 januari komt bioloog Erik Bargeman naar museum Het Pakhuis. Hij neemt bezoekers vanaf 14.00 uur mee op een tour waarin men kennismaakt met de gevolgen van de komst van de wolf voor de Nederlandse natuur. In het Amerikaanse Yellowstone Park werd ruim twintig jaar geleden een groepje wolven losgelaten nadat dit diersoort er zeventig jaar lang afwezig was geweest. Er gebeurde in de jaren daarna iets wonderbaarlijks: het complete ecosysteem van het park veranderde - en zelfs de rivieren stromen anders sinds de komst van de wolf.

Belangstelling

Er is veel belangstelling voor de wolf, het dier dat zo'n tweehonderd jaar geleden uit ons land verdween. Twee exemplaren lopen hier nu al meer dan zes maanden rond en daarmee is de vestiging officieel. Wie oog in oog wil staan met dit roofdier, kan zijn hart ophalen in het Ermelose museum. Daarnaast is er aanstaande zondag ook een speciale uitzending over wolven in het programma Vroege Vogels, om 9 uur op radio 1. www.hetpakhuisermelo.nl