(Op)nieuw geleerd, oud gedaan

ERMELO – Het Alzheimer Café van donderdag 7 februari heeft Ruud Dirkse uitgenodigd. Dirkse is directeur van Dirkse Anders Zorgen en heeft het boek (Op)nieuw geleerd, oud gedaan geschreven.

Het boek gaat over het lerend vermogen van mensen met dementie. Dit boek werd geschreven in samenwerking met enkele (top)deskundigen. Het boek wordt veel gelezen door mensen met (beginnende)dementie zelf, die het ervaren als een hoopgevend boek. Dirkse geeft de nieuwste inzichten en praktische tips voor familie en verzorgenden. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aan het dementeren zijn nog lerend vermogen hebben. Dit lerend vermogen heeft positieve invloed op de kwaliteit van leven van de persoon in kwestie en zijn omgeving.

Lerend vermogen

Het lerend vermogen wordt steeds meer toegepast bij mensen met dementie. Bereikte resultaten zijn onder andere: weer zelf dagelijkse handelingen verrichten, zoals boterham smeren, aankleden, koffie zetten, bedienen van een tabletcomputer of spelcomputer, omgang met moderne hulpmiddelen, niet meer 200 keer op een dag dezelfde vraag stellen, niet meer agressief zijn, bijvoorbeeld slaan of schreeuwen en een vaste wandelroute aanleren. Ook meer beleidsmatig heeft slim gebruik van het lerend vermogen grote gevolgen, zoals: Langer thuis wonen wordt makkelijker, gesloten afdelingen in verpleeghuizen, kunnen (deels) weer open worden en meer zelfredzaamheid. Daarom is het zo belangrijk dat steeds meer familieleden, vrijwilligers en beroepskrachten in de dementiezorg snappen hoe deze resultaten bereikt kunnen worden. Het Alzheimer Café nodigt iedereen van harte uit deze avond bij te wonen.

Café

Het Alzheimer Café is een trefpunt voor mensen met dementie, hun naasten en belangstellenden. Elke maand kunnen bezoekers in alle openheid met elkaar praten over een leven met dementie onder leiding van een deskundige gespreksleider. Alzheimer Café Ermelo wordt iedere eerste donderdag van de maand gehouden in De Baanveger, IJsbaanweg 45. Het programma begint om 19.30 uur en eindigt rond 21.00 uur. De zaal is om 19.00 uur open. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Greetje Smid tel: 0341-354461 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.