De roerige periode van de Vrouwenbeweging 

ERMELO – Iedereen kent Vincent en Theo van Gogh, slechts weinigen kennen het verhaal van hun drie zussen Anna, Lies en Willemien. Kunsthistoricus Willem Jan Verlinden schreef een boek over de zussen Van Gogh en houdt een lezing hierover op 5 juni in museum het Pakhuis.

Willemien van Gogh woonde de helft van haar leven in Ermelo, op Veldwijk. Verlinden kwam de zussen op het spoor tijdens een onderzoek voor een ander boek. ,,Anna, Lies en Wil hadden bijzonder interessante levens,” vertelt hij.

Helvoirt

Zijn nieuwsgierigheid werd onder andere gewekt doordat de zussen en de drie broers (er was ook een broer Cor) een deel van hun jeugd doorbrachten in Helvoirt, hetzelfde Brabantse dorp waar Verlinden honderd jaar later in 1971 werd geboren en opgroeide. De kunsthistoricus haalt de drie dochters van de familie Van Gogh uit de schaduw van hun broers.

Vrouwenbeweging

Willem Jan Verlinden schetst een fascinerend tijdsbeeld van de turbulente ontwikkelingen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw en het fin de siècle. Anna, Lies en Willemien groeiden op in een tijd dat er voor het eerst lange afstanden met de trein konden worden afgelegd. In die periode ontstond de vrouwenbeweging. En juist daar zien we de jonge Willemien van Gogh. Zij was bevriend met Marie Jungius, het boegbeeld van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid. ,,Het was de tijd dat dromers van allerlei politieke gezindten op de barricades stonden om de revolutie af te kondigen,” aldus Verlinden. In zijn boek brengt hij aspiraties, dromen, teleurstellingen en het verdriet van de drie zussen Van Gogh prachtig in beeld en geeft een unieke inkijk in een bijzonder gezin tegen de achtergrond van een wereld die in rap tempo veranderde.

Lezing

Op woensdagavond 5 juni komt Willen Jan Verlinden naar Ermelo om te vertellen over de zussen en het tijdsbeeld waarin ze leefden. Entree 4,00 euro, aanvang 20.00 uur en inloop vanaf 19.30 uur. Graag van tevoren reserveren. Museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, Ermelo. Tel. 0341 760777 www.hetpakhuisermelo.nl