Romeinse huwelijksceremonie op het Molenaarsplein 

ERMELO – Museum Het Pakhuis zoekt bruiloftsgasten voor het Romeinse bruiloftsfeest op het Molenaarsplein. Er vindt op zaterdag 18 mei een Romeinse huwelijksceremonie plaats. Kom, kijk en feest mee! Museum Het Pakhuis organiseert jaarlijks historische evenementen om op een ludieke wijze waardering en interesse te creëren in geschiedenis en erfgoed.

Dat de Romeinen ons zo'n 1800 jaar geleden bezochten is inmiddels bij veel inwoners van Ermelo en omgeving bekend. ,,Die lokale geschiedenis is van ons allemaal," zegt directeur van Museum Het Pakhuis Germa Greving. ,,Dus voor iedereen, jong en oud en of je nu wel of niet van historie houdt, organiseren wij evenementen als deze." Een jong Ermelo's stel zal zaterdag 18 mei op Romeinse wijze in het huwelijk treden. Tijdens deze Romeinse huwelijksceremonie komen de huwelijksgebruiken naar voren die we van de Romeinen geërfd hebben. Een bruiloftsceremonie was overigens tweeduizend laar geleden in principe niet nodig. De Romeinen maakten graag een zichtbaar ritueel om hun status te kunnen tonen en feest te kunnen vieren. Omdat een ceremonie voor de wet niet noodzakelijk was, bestond deze dan ook voornamelijk uit tradities en symbolische rituelen.

Voorbereidingen

Er is van alles te doen. Kinderen kunnen worden opgeleid tot Romeins soldaat. Ze gaan aan de slag met oefenwapens en leren daar op een Romeinse militaire manier mee om te gaan. Verschillende technieken uit het Romeinse leger komen hierbij aan bod, waaronder de schildpadformatie. Natuurlijk worden er ook Romeinse huwelijks geschenkjes gemaakt zoals een kaarsje van bijenwas of een geurbuideltje. ,,Als museum is het onze taak de plaatselijke geschiedenis uit te dragen en een gezicht te geven," aldus Germa Greving. Dit doet het museum onder meer met de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen, met informatievoorziening op de Ermelose heide en educatieve programma's voor scholen. Met deze middelen weet het museum veel mensen te bereiken en te informeren.

Eeuwenoude gebruiken

Veel gewoonten en gebruiken die wij vandaag de dag voor normaal aannemen hebben we geërfd van de Romeinen. Denk aan de rechtspraak, infrastructuur, kunst en persoonlijke hygiëne. Ook elementen uit de huwelijksceremonie zoals we die nu kennen stammen af van 'die rare jongens'. Benieuwd hoe een huwelijksfeest er verder uitzag? Wat er werd gegeten, gedragen en gedaan? Er zijn allerlei workshops en activiteiten van 11.00 tot 16.00 uur. Om 14.00 uur is er de Romeinse huwelijksceremonie. www.hetpakhuisermelo.nl