Verhalencafé voor persoonlijke herinneringen

ERMELO - De Oudheidkundige Vereniging Ermeloo en museum Het Pakhuis zijn op zoek naar verhalen van vroeger. Daarom organiseren zij bij Brasserie De Volksmond een Verhalencafé.

,,Wij zoeken verhalen en ervaringen over de Ermelose bakker, de drogisterij en de posterijen in dit dorp,” vertelt Steven van Loo, voorzitter van de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo.

Verdwenen ondernemers

In het winkelpand op de hoek van De Enk, waar vroeger de kledingzaak van Kosse Jonker zat, zijn sinds april oude foto's en voorwerpen te zien. De postzakken van de PTT, de oude foto's van Bakkerij Boll en de apothekersflessen van Van Slooten staan er uitgestald. ,,Waarschijnlijk weten mensen zelf ook nog precies hoe het was om die winkels binnen te stappen en met een prachtig ingepakt cadeau of een heerlijke kroket uit de automatiek de deur uit te gaan.” Van Loo heeft zelf natuurlijk ook herinnering aan bijvoorbeeld de oude gaper.

Archieven

In de archieven zijn tal van advertenties en artikelen te vinden, maar wat ontbreekt zijn de persoonlijke verhalen van vroeger. Juist daarom wordt dit Verhalencafé georganiseerd. Oud-ondernemers zijn aanwezig om alle thema's in te leiden. Iedereen is welkom op woensdag 12 juni van 14.00 tot 16.00 uur.

Blik op Ermelo

,,Deze verhalen en ervaringen maken deel uit van het immaterieel erfgoed van Ermelo,” vertelt Christa Logtenberg, collectiemedewerker van museum Het Pakhuis. ,,Gewoontes, tradities, rituelen die Ermelo tot het dorp maken. Die gaan verloren als we niet ons best doen om ze op de één of andere manier vast te leggen. Immaterieel erfgoed vertelt namelijk veel over wie wij zijn en laat ons in de toekomst ook begrijpen waarom we doen wat we doen. Waar de uitspraak 'als zoete broodjes over de toonbank' vandaan komt bijvoorbeeld! Of wat een apothekerskast precies was en waarom een drogist er nu heel anders uitziet dan 70 jaar geleden. Die verhalen geven een blik op Ermelo van vroeger en nu.”

Bewaren voor de toekomst

Tijdens het Verhalencafé worden verhalen en ervaringen vastgelegd. ,,Samen zorgen we ervoor dat ook anderen van deze verhaal kunnen genieten,” aldus Logtenberg. Het materiaal wordt ontsloten via de website van de Oudheidkundige Vereniging en MijnGelderland. Brasserie De Volksmond, Stationsstraat 80a, Ermelo