'We verwachten minstens twintig aanspanningen'  

ERMELO - Traditiegetrouw organiseert paardensportvereniging Het Veluws Ros weer een Ringrijderij voor aanspanningen in Ermelo. En wel voor de 35ste keer, op zaterdagavond 6 juli. Dit evenement voor koetsiers en paarden vindt plaats in de Stationsstraat van 19.00 tot circa 21.00 uur.

Ringsteken kan direct vanaf het paard (‘onder het zadel’) of vanaf een aanspanning (een of meer paarden/pony’s voor een wagen of koets). De laatst genoemde mogelijkheid is in Ermelo gebruikelijk. Er zullen maximaal 30 aanspanningen, variërend van authentiek gerij (ouderwetse koetsen) tot moderne wedstrijd (marathon-)wagens kunnen deelnemen. Voor deelnemers die hun aanspanning willen versieren is dit jaar het thema ‘het platteland’ gekozen. Een van de organisatoren is Han Wilhelm. ,,We verwachten toch minstens een twintigtal aanspanningen. En met Evert ten Hove aan het hoofd van de stoet is de kans groot dat er mooi authentiek gerij te bewonderen zal zijn."

Prijzen

Bij het ringsteken in Ermelo worden de ringen vanaf de bok van de koets door de dame met een houten stok, de zogenaamde sabel, met één hand gestoken. De koetsier dient zijn paard of pony in snelle voorwaartse draf langs de opgehangen ringen te sturen. Het juist gestoken aantal ringen en de snelste tijd zijn bepalend in deze wedstrijd om in aanmerking te komen voor een prijs. Tevens zijn er onder andere prijzen te winnen voor het best gaande paard, de fraaiste aanspanning (zoals de originaliteitspijs voor het meest ludieke geheel), en de fel begeerde wisselbeker, de zogenaamde ‘Gijs de Bruin-bokaal’. Ook dit jaar is de route: Stationsstraat, Rietlaan en Chevallierlaan. De ringen zullen worden gestoken op het wedstrijdtraject, vanaf het Raadhuisplein tot aan het Pauwenplein. Eventuele parkeerproblemen op en rond het Raadhuisplein en de Burg. Langmanstraat worden opgelost door verkeersregelaars.

De fraaie aanspanningen (paard, tuig en gerij), die deelnemen aan de ringrijderij, worden vanaf 17.00 uur gekeurd door een deskundige jury op het manegeterrein van Het Veluws Ros aan de Fazantlaan .
Ook voor deze keuring heeft publiek gratis toegang.

Na de keuring vertrekt de stoet omstreeks 18.30 uur vanaf de manege aan de Fazantlaan richting centrum. Zoals elk jaar zal de colonne langs verzorgingshuis De Dillenburg rijden.