Rabobank draagt bij aan educatiemateriaal 

ERMELO - De Bijenhoudersvereniging Ermelo en Stichting Schapedrift hielden zaterdag voor de vierde keer de Bijendag bij de Ermelose schaapskooi. Tijdens deze dag was er ook de presentatie van het nieuwe educatieprogramma dat mede dankzij een financiële bijdrage van het Rabobank Stimuleringsfonds gerealiseerd kon worden.

De bijenvereniging Ermelo, die inmiddels meer dan dertig jaar bestaat, wilde heel graag het educatieve aanbod uitbreiden om een grotere groep mensen te kunnen informeren. Met deze uitbreiding wordt een bezoek aan de schaapskooi nog meer een kennismaking met de natuur. Imker Hugo Koole toont alvast de nieuwe doorzichtige bijenkast die in de nieuwe situatie naar de bovenverdieping van het bezoekerscentrum is verplaatst. ,,We hebben een prachtige app waarmee jonge kinderen van alles leren over de bijen en waarmee gezinnen binnen en buiten het bezoekerscentrum op pad kunnen.

Angst

Koole wil graag vertellen wat het nut is van insecten. ,,Veel mensen vinden ze vooral lastig en zijn bang om gestoken te worden. Daarom hebben we laatst ook een informatiebijeenkomst gehouden voor de vrijwilligers van de schaapskooi zodat zij weten wat ze moeten doen als er iemand gestoken wordt door een bij.” De uitbreiding in het bezoekerscentrum was mogelijk door de grote uitbreiding van het gebouw. Hierdoor kunnen de imkers de wereld van de bij en de imker en hun wisselwerking met de natuurlijke omgeving beter uitlichten.

Interesse

Achter de schaapskooi staat een bijenstal waarbij imkers met enige regelmaat uitleg geven over het functioneren van een bijenvolk. ,,Zelf ben ik ruim twintig jaar imker,” vertelt Koole. Wat ooit begon vanuit interesse is uiteindelijk een intensieve hobby geworden. ,,We ontmoeten tijdens onze presentaties ieder jaar wel een paar nieuwe geïnteresseerden. Dat is leuk. Men kan dan ook cursussen gaan volgen en op den duur zelf een volk houden.” Trots toont hij de op ware grootte gemaakte educatie-bijenkast. ,,Hiermee ontdekken kinderen, maar ook volwassenen hoe een bijenvolk in de kast leeft en werkt. Ze leren wat broedramen zijn en waar de honing blijft.” In de doorzichtige bijenkast kunnen mensen op zoek gaan naar de koningin. ,,We hebben met vier imkers vooraf goed nagedacht over wat we de bezoekers wilden vertellen. Daarop is een plan gemaakt en dit is het resultaat.”