‘Rustig beginnen en dan knallen’

ERMELO – Het was een topavond, gisteravond bij landgoed Groevenbeek. De zesde editie van Groevenbeek Klassiek zorgde ervoor dat er weer duizenden muziekliefhebbers over de hei of door het bos richting de tuin van het sfeervol verlichte landhuis kwamen. 

,,We hebben gekozen voor een opbouwend programma, rustig beginnen en dan knallen,’’ aldus concertorganisator en presentator Bart Willemsen. Dat ‘knallen’ lukte zeker toen er wat meer bekendere muziekstukken werden gespeeld door het fameuze Holland Symfonie Orkest onder leiding van dirigent Wim van Herk. De prachtige pianiste Lestari Scholtes soleerde in Pianoconcert in G: II, Adagio Assai. Een moeilijk stuk van Maurice Ravel en het publiek was dan ook muisstil, het enorme applaus was veelzeggend. Violist Bob van der Ent speelde het Vioolconcert, op.61: III Ronda van Ludwig van Beethovenen ook hij wist het publiek stil te houden. Hij is dan ook niet voor niets een van de meest vooraanstaande Nederlandse violisten van deze tijd.

Applaus

Na het Libertango van Astor Piazzolla kreeg ook het orkest een daverend applaus wat presentator Willemsen besloot ook het orkest te vragen om een applaus voor het publiek, vrijwilligers en de sponsoren. De organisatie had met tenor Marten Smeding een topzanger in huis gehaald. Met veel beweging en expressie zong hij Turandot – Nessun Dorma van Giavomo Puccini. Vervolgens speelden Van der Ent en Scholtes het stuk Concerto for Violin van Felix Mendelssohn Bartholdy. Om wat meer leven in de brouwerij te krijgen, moet de organisatie hebben bedacht, werd de Can-Can van Jaques Offenbach gespeeld en volgde Smeding met O sole Mio. Na Strike up the band werd uiteraard traditiegetrouw het concert weer afgesloten met het alom bekende Land of Hope and Glory. Een topavond!