Open Monumentendag met Open Dag Jan van Schaffelaerkazerne

ERMELO - Op zaterdag 14 september is het Open Monumentendag. Het Ermelose comité is op eigen wijze omgegaan met het landelijke thema ‘Plekken van Plezier’. Het programma nodigt dan ook uit om terug in de tijd te gaan en te genieten van locaties en activiteiten van vroeger.

Voor 1880 was Ermelo nog een klein heidedorp. Toch kwam in de 19e eeuw al het toerisme op gang. In toeristische gidsen werden de aantrekkelijkheden, de natuur en de rust, van deze plaats breed uitgemeten. De organisatie heeft voor aanstaande zaterdag een bijzondere fietsroute laten maken. Historicus Hans van Dijk is in de archieven gedoken en heeft monumentale plekjes voorzien van tekst. Het is voor een groot deel een tijdreis naar 1910 toen sommige toeristen zich al een tweedehands rijwiel konden veroorloven, sommigen zich per huurkoetsje naar attracties lieten rijden en veel anderen zich maar wandelend daarheen begaven.

Eeuwenoud

De 27 km lange fietstocht gaat onder anderen door het gebied Kampveld, een onderdeel van Landgoed Oud Groevenbeek. De route gaat over eeuwenoude paden waar heel vroeger al drie boerderijen stonden. Eén van die boerderijen was Groot Kampveld. ,,Het is ontzettend leuk om hiermee bezig te zijn,” vertelt Van Dijk. De Ermelose historie heeft al jarenlang zijn belangstelling. Menigmaal verzorgde hij dan ook lezingen en schreef hij artikelen. Recreatie is ook een thema waarmee Van Dijk prima uit de voeten kan. De historicus zal zaterdag om 10.30 uur dan ook een lezing over de recreatie in Ermelo in vroeger tijden geven in museum Het Pakhuis.

De Jan jubileert

Ook de Jan van Schaffelaerkazerne is zaterdag open voor publiek. Dit in het kader van het 80-jarig bestaan. Belangstellenden kunnen tussen 10.00 en 15.00 uur meerijden vanaf het Molenaarsplein met oude legervoertuigen van Keep them Roling. De Ermelose kazerne werd gebouwd in het najaar van 1938 en slechts 1 jaar later was de bouw gerealiseerd. Echter omdat op 29 augustus 1939 de algehele mobilisatie werd afgekondigd, ging de formele opening niet door. De gedenksteen hiervan was toen al ingemetseld. Deze is nog steeds zichtbaar in het poortgebouw van de ‘Jan’. Op de legerplaats is zaterdag ook de Historische Collectie van de KMS te bezichtigen.

Herinneringen

Wie denkt aan een plaats waar veel kinderen plezier beleven, komt al gauw uit bij de Kanovijver. Deze is opgericht in 1933. Wat begon als Vereniging Ermelosche IJsclub werd in 1934 uitgebreid met kano ́s en werd het in de volksmond het Kanomeer en later de Kanovijver genoemd. Na de kano ́s kwamen er ook speeltoestellen. Zo kon de jeugd van Ermelo in de zomer en winter heerlijk in de buitenlucht spelen. Veel mensen hebben goede herinneringen aan deze locatie die zaterdag speciaal voor Open Monumentendag de deuren opent. Ouderen kunnen herinneringen ophalen over tijden van weleer.

Minemeu

Waar dat ook kan is bij Gert Staal in ‘De Hof van Minemeu’ in Telgt, de plek waar men oude foto’s kan bekijken van mensen en boerderijen uit de omge ving en waar ook een oude Heerd (kamer) is met een interieur uit een ver verleden met allemaal familiestukken. Minemeu of anders gezegd Tante Mina was de oudtante van Gert Staal. Ze was een ongehuwde zuster van grootvader Staal. Ze heeft bijna 90 jaar op dit erf gewoond. Op deze plek was vroeger haar hof met de vele fruitbomen en haar grote groentetuin. Gert Staal heeft tot 13.00 uur de deuren geopend.

Dit is een greep uit een uitgebreid programma. Het comité heeft voor deze gelegenheid een speciaal programmaboekje laten maken. Deze kan, evenals het fietsrouteboekje gratis opgehaald worden bij de VVV Ermelo op het Molenaarsplein.