'Plekken waar we met plezier aan terugdenken'

ERMELO – 'Plekken van plezier' is dit jaar het thema van de Open Monumentendag. Wethouder Hans de Haan opende vanmorgen de dag met het hijsen van de vlag. ,,Ermelo heeft veel plekken waar men vroeger met plezier naar toe ging en waar men met plezier aan terugdenkt.” De Haan is blij met het organiserend comité dat wederom gezorgd had voor een divers programma.

Op het Molenaarsplein stonden mensen al vroeg in de rij om met oude legerjeeps de tocht naar de jarige Jan van Schaffelaerkazerne te maken. Anderen hadden de bijzondere fietsroute van de Ermelose historicus Hans van Dijk bij de VVV opgehaald om op deze stralende dag per ‘stalen ros’ terug te gaan naar begin 1900.

Koningseik

In museum Het Pakhuis gaf Van Dijk tijdens een korte lezing een kijkje in de ontstaansgeschiedenis van het toerisme op de Veluwe. ,,Hiervoor zijn drie elementen nodig: mensen, een locatie en een verhaal.” Van Dijk legde aan de hand van de Koningseik op Drie uit dat een boom bijzonder wordt door wat er zich heeft afgespeeld. Hij promootte hiermee zijn ‘tochtje per rijwiel’ nog eens extra.

Staal

Het weer werkte vandaag enorm mee aangezien veel activiteiten zich buiten afspeelde. Overdekt was de fototentoonstelling van Gert Staal. Door omstandigheden kon hij slechts enkele uren open zijn. Maar daar maakten veel mensen gebruik van. ,,Ik schat dat er vanmorgen zo’n tachtig mensen langs zijn gekomen,” vertelt Staal. ,,Er waren zelfs nog mensen die oude foto’s en kerkbodes meebrachten. Het was vooral erg gezellig!” Zijn Hof van Minemeu is dan ook een plek in Telgt waar vooral herinneringen worden opgehaald. In de oude Heerd (kamer) is een interieur uit een ver verleden te zien met allemaal familiestukken.