Tachtig jaar oude kazerne kan weer jaren mee

ERMELO – Onderdeel van Open Monumentendag 2019 was de open dag op de Jan van Schaffelaerkazerne. De tachtig jaar oude kazerne heeft veel om te laten zien. Daarnaast kwamen veel bezoekers de Historische Collectie bekijken.

Alberto Kerkhof, architect van het Rijksvastgoedbedrijf gaf een lezing over het ontstaan en de ontwikkeling van de zogenaamde Boostkazernes. Van de zestien Grensbataljonkazernes die eind dertiger jaren zijn gebouwd, is helaas alleen de Jan van Schaffelaer nog in gebruik is bij Defensie. Kerkhof geeft regelmatig lezingen over het vastgoed van Defensie en was ook betrokken bij de restauratie van de Ermelose kazerne voordat de KMS in 2015 deze kazerne betrok. ,,Deze kazerne is nog geheel intact, alleen het sanitairgebouw is gesloopt. Het is mooi dat dit stuk erfgoed in beeld is gebleven en nog in gebruik is.’’ De reden dat andere kazernes zijn gesloopt of een andere bestemming hebben gekregen, ligt waarschijnlijk in het feit dat de Jan van Schaffelaer vlakbij de grotere Gen.Spoorkazerne gelegen is en ook onderdeel was van het defensieterrein. Het kon dus moeiteloos opgenomen worden in de Legerplaats Ermelo. ,,De andere kazernes lagen op zogeheten splinterlocaties, die bij de bezuinigingen bij Defensie geen functie meer hadden en dus afgestoten werden,’’ aldus Kerkhof. Gelukkig zijn van de andere kazernes een deel of in ieder geval het poortgebouw nog overgebleven. Een voorbeeld is te zien bij de Designer Outlet in Roermond waarbij iedereen die de Outlet bezoekt, door de oude kazernepoort van de Ernst Casimirkazerne loopt. Ook een legeringsgebouw en de appelplaats van deze kazerne zijn nog gespaard gebleven.

Origineel

Kerkhof ‘liep’ met behulp van een PowerPointPresentatie door de geschiedenis van de Boostkazernes. Hij begon zijn presentatie bij de Tachtigjarige oorlog en eindigde bij de restauratie van de Jan van Schaffelaerkazerne. De architect liet aan de hand van huidige en vroegere foto’s van de kazerne en haar gebouwen zien hoe origineel deze kazerne is gebleven. ,,Alleen de kunststofkozijnen zijn me eigenlijk een doorn in het oog.’’ Door de foto’s en de presentatie konden de vele tientallen bezoekers ervaren hoe de restauratie met oog voor het origineel is gedaan en de kazerne zo weer vele jaren meekan. Op de appelplaats lieten enkele militairen hun wapens en bepakking zien aan de vele bezoekers. En het is niet vreemd dat juist de jonge jongens graag eens een wapen wilden vasthouden.

Aandacht

Ook de Historische Collectie KMS werd door veel mensen bezocht. In de loop der jaren is deze collectie uitgebreid met materiaal over de Jan van Schaffelaerkazerne. Initiatiefnemer en vrijwilliger van het eerste uur, Cees Moonen, is blij met alle aandacht. ,,het is al lastig genoeg om de collectie te bezoeken, dus dat deze mogelijkheid zich voordeed, is voor ons natuurlijk prima.’’ De oud-overste is al maanden druk met alle voorbereidingen. Er moesten veel contacten worden gelegd en gebruikt, zowel binnen Defensie als daarbuiten, om het zover te krijgen. ,,Maar het is gelukt, en de mensen zijn enthousiast, dus wat wil je nog meer?’’