Duisternis staat centraal

ERMELO - ’s Nachts bij de Ermelose schaapskooi is het aardedonker. Een ideale locatie voor beleving van de Nacht van de Nacht. Zaterdag 26 oktober is dit landelijke evenement, waarbij aandacht voor de duisternis centraal staat. Vijf lokale organisaties verzorgen van 19.15-22.00 uur nachtelijke activiteiten bij en in de omgeving van de schaapskooi.

De Nacht van de Nacht is geschikt voor alle leeftijden en alle activiteiten zijn gratis. Door telescopen kan naar sterren en sterrenbeelden worden gekeken; er zijn nachtexcursies over de hei en door het bos, presentaties over nachtdieren, vleermuizen, energiebesparing en wild(aanrijdingen), voor kinderen wordt er een spannend verhaal over de nacht verteld en ze kunnen zich laten schminken. Bezoekers worden vanaf 19.00 uur op muzikale wijze welkom geheten door doedelzakspeler Jan van Doornum.  

Beleef de duisternis

Het accent van de avond ligt op het ‘beleven’ van de duisternis en de stilte van de nacht en de natuur. De schaapskooi van Ermelo is een ideale locatie met weinig lichtvervuiling en geen bebouwing in de wijde omtrek. Alleen in het bezoekerscentrum brandt licht; eromheen is het nagenoeg donker. Dit jaar is het twee dagen voor nieuwe maan, dat betekent maximaal profijt van de duisternis. Er zijn geen planeten te zien, maar bij helder weer wel sterren en sterrenbeelden. Door de telescopen die opgesteld staan, kunnen de Grote en Kleine Beer, de Poolster, Cassiopeia, Lier en Arend van dichtbij bekeken worden. Mensen van sterrenvereniging Astra Alteria geven uitleg. In de kapschuur wordt de beweging van sterren en planeten op een groot beeldscherm uitgelegd. Als het die avond bewolkt is zal aan de hand van een Tellurium worden verklaard hoe de bewegingen van de zon en de maan de seizoenen op de wereld bepalen.

Nachtexcursies

De nachtwandelingen zijn altijd razend populair, ze vertrekken elk half uur. Begin van de avond zijn er kortere wandelingen speciaal voor (groot)ouders met kinderen. Om 20.45 uur is er een stiltewandeling over de Ermelosche heide. Alle wandelingen zijn onder leiding van gidsen. Gebruik van zaklantaarns is hierbij niet toegestaan, alleen in uiterste noodgevallen. Af en toe wordt er stil gestaan om te luisteren naar vogels en andere nachtgeluiden. Op de bovenverdieping van het bezoekerscentrum zijn korte lezingen over wild en gemeentelijk donkertebeleid, nachtdieren, vleermuizen en energiebesparing. Er zijn doorlopend ruimtefoto’s te zien, gemaakt via de ruimtetelescoop Hubble en door André Kuipers. Voor kinderen zijn er verhalen over de nacht en ze kunnen zich laten schminken als spin of vleermuis. Kortom; veel te beleven in het donker deze avond.  

De schaapskooi is per auto te bereiken via de Drieërweg. www.schapedrift.nl