KNNV neemt mensen mee op reis

ERMELO - De afdeling Noordwest Veluwe van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) organiseert op 29 januari een lezing onder de titel: ‘Met The Milepost door Alaska en Yukon.

'Way up north, North to Alaska, Way up north ...' Zo begint de bekende song van Johnny Horton over de goudzoekers die einde 19e eeuw vanuit Amerika naar Alaska trokken om goud te zoeken. Beelden komen in je op van sledehonden, noorderlicht, witte bergtoppen, kronkelende rivieren en middernachtzon.

Indrukwekkend

Gerard Plat neemt mensen op deze avond in woord en beeld mee naar deze tot de verbeelding sprekende staat. ,,We gaan ‘North to Alaska’." Gerard schrijft er zelf het volgende over: ,,Met behulp van de 65e editie van deze uitstekende Travel Planner maakte ik in juli 2013, samen met mijn vrouw en schoonzus, een reis door een gedeelte van Alaska en Yukon. De PowerPoint-presentatie volgt de route van de reis. Eerst langs de indrukwekkende Nenana River, die het water afvoert van de ruige bergen van het Denali National Park and Preserve, waar de top van de Mount McKinley (6200 m) bovenuit steekt. Daarna door de eindeloze uitgestrektheid en over de Top of the World Highway naar het door de goudzoekers bekend geworden Dawson City in Yukon. We passeren een heel uniek stukje woestijn (Carcross Desert) en volgen de route van de oude goudzoekers. Aan de Chilkoot River is een Bald Eagle reservaat, waar in het najaar duizenden van deze vogels broeden als de zalmtrek op zijn hoogtepunt is. Heel indrukwekkend is een tocht die we maakten naar het ijsbergenmeer aan de voet van de Knik Glacier. Tijdens de tocht heb ik veel planten gefotografeerd en gelet op hun aanpassingen vanwege het ruige klimaat. Verder zijn er natuurlijk ontmoetingen met grote zoogdieren en een enkele keer lukt het om ook vogels te fotograferen. Een paar keer zien we iets van de geschiedenis in de tijden van de zogenaamde goudkoorts. Ook enkele geologische verschijnselen zullen in de lezing te zien zijn en in 2013 waren de eerste nog kleine gevolgen van de klimaatverandering soms al zichtbaar.”

Aanvang 20.00 uur in museum Het Pakhuis, Molenaarsplein 24, 3851 MZ Ermelo. Informatie bij Anne-Marie Fondse, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0341-557276 of 06-12049194.