Fotografie, schilderijen en beelden

ERMELO - Stichting Ermelo’s Kunstcollectief heeft vrijdag een nieuwe expositie geopend in de galerie in De Enk. ‘Niet eerder getoond’ is de titel van de expositie en dat is passend, zeker bij drie nieuwe, lokale aanstormende talenten. Opvallend is de diversiteit van de expositie die van donderdag tot en met zaterdag gratis te bezichtigen is van 10.30 tot 17.00 uur.

In de galerie zijn schilderijen, beelden, papierkunst en fotografisch werk te vinden. Bert Visser behoort tot de fotografen. Binnenkort rondt hij de Fotovakschool in Apeldoorn af. Zijn specialisme is architectuurfotografie. ,,Ik hou van de schoonheid van de architectuur,” vertelt hij. Visser studeerde Civiele Techniek en Bouwkunde. Het lijnenspel is dan ook heel belangrijk in zijn werk. Zelf noemt hij het de balans tussen stevigheid, bruikbaarheid en schoonheid. De fotografie is de afgelopen jaren een steeds belangrijkere rol in zijn leven gaan spelen. Tijdens zijn studie aan de Fotovakschool heeft de Ermelose fotograaf een eigen stijl ontwikkeld; ietwat futuristisch. ,,De beelden pretenderen niet om de werkelijkheid weer te geven. De oorspronkelijke foto’s worden zoveel mogelijk ontdaan van ruis. Daardoor worden de weergave abstracter en kun je de autonome vorm en structuur van objecten beter ervaren.”

Khairzul Ghani

Voor Khairzul Ghani is het overigens niet de eerste keer dat hij exposeert. De uit Maleisië afkomstige kunstschilder werkt voornamelijk met olieverf. Hij drukt zich uit in gewaagde kleuren en penseelvoering, in een stijl van expressionisme en post-impressionisme. Ghana is telecom-ingenieur, maar houdt zich liever bezig met creëren. ,,In de kunst mag je jezelf zijn en bepaal je zelf de regels,” zegt hij. Die vrijheid spreekt hem aan. Zijn werken kenmerken zich door een veelheid aan verzadigde kleuren en expressieve penseelstreken, terug te voeren naar zijn Aziatische roots. Hoewel hij graag deelneemt aan exposities, maakt het hem niet uit wat anderen van zijn werk vinden. Zo perfectionistisch als hij is, moet vooral hij zelf tevreden zijn met het eindresultaat.

'Meer dan werken'

Voor beeldhouwer Vincent van der Stap is het de eerste keer dat hij zijn driedimensionaal werk exposeert. Hij volgt een opleiding aan de Vrije Academie in Nunspeet. ,,Er is meer dan alleen werken,” vertelt Van der Stap, die het maken van kunst pas op latere leeftijd ontdekte. Het maken van beelden is voor hem een uitlaatklep. Hij vindt het ontzettend mooi dat zijn werk nu door iedereen kan worden bekeken. ,,Dan krijg je feed back en daar leer je weer van,” aldus de Ermeloër. Juist die feed back is een onderdeel waarvoor hij bij StEK is gekomen. ,,Met regelmaat brengen de kunstenaars werk mee om er samen naar te kijken en te leren. Dat vind ik interessant.” De expositie is te bezichtigen tot 11 februari.