Vogels tellen leuk voor iedereen

ERMELO - Op 24, 25 en 26 januari 2020 vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Het is leuk, makkelijk en belangrijk voor de vogels. Dankzij de Tuinvogeltelling weet men hoe vogels in de winter de tuinen gebruiken. Met die informatie kan men vogels beter helpen en beschermen.

De Nationale Tuinvogeltelling wordt sinds 2001 georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland. Dankzij de Tuinvogeltelling weet men hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kan men de vogels beter helpen en beschermen. Vogels tellen in drie gemakkelijke stappen: Tel op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 een half uur de vogels in de tuin of op het balkon. Vliegen de vogels alleen maar over de tuin? Die tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort in de tuin of op het balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan is het risico dat dezelfde vogel dubbel geteld wordt. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die tegelijk is waargenomen. Bijvoorbeeld: ziet u in het tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan 5 kookmezen doorgeven. De telling kan op vrijdag 24, zaterdag 25 of zondag 26 januari 2020 gemakkelijk doorgegeven worden via de app Tuinvogels of via de website https://www.tuinvogeltelling.nl/hoe-werkt-de-tuinvogeltelling. Vul de telling uiterlijk maandagochtend 27 januari in vóór 12 uur.

Merel

Vorig jaar waren er landelijk 77316 deelnemers en werden er 1271486 vogels geteld. Evenals in 2018 was de Huismus veruit in de meerderheid met daarna de Koolmees. De Vink verdrong de Pimpelmees van de derde plaats. Overigens staan de Huismus en Koolmees al vanaf het begin van de Tuinvogeltelling onveranderd op nummer één en twee. De Merel, die in 2018 op de vijfde plek stond, is afgelopen jaar een plaatsje gestegen naar de vierde plek. In de top tien staan verder de Kauw, de Turkse tortel, de Houtduif, Roodborst en de Ekster.

Ermelo

In de gemeente Ermelo waren er vorig jaar 183 deelnemers die 3629 vogels telden. De Top 10 van Ermelo was: Huismus, Vink, Koolmees, Merel, Pimpelmees, Houtduif, Turkse tortel, Spreeuw, Roodborst en Ekster. Opvallend is dat de Spreeuw in Ermelo op de achtste plaats staat, terwijl deze vogel landelijk op de elfde plaats staat.