Foto’s roepen herinneringen en verhalen op

ERMELO – In april vroeg het projectteam De Hooge Riet samen met museum Het Pakhuis om trouwfoto’s die gemaakt zijn bij De Hooge Riet. Het idee erachter symboliseert zo mooi de rol die De Hooge Riet speelt in Ermelo. Er kwamen wel meer dan vijftig foto’s bij het team binnen.

Van de verzameling trouwfoto's wordt een bijzondere expositie gemaakt, digitaal via www.dehoogeriet.nl en zodra het weer kan ook in Villa Korper Seba. Mogelijk wordt er zelfs een speciaal boekje van gemaakt. Bovendien maken bruidsparen kans om opnieuw voor de camera te staan op De Hooge Riet. De jury bestaande uit wethouder Laurens Klappe, Natalie Overkamp van museum het Pakhuis en Marcel Sinte Maartensdijk van Heijmans heeft zich gebogen over de ingestuurde foto’s. Het was niet gemakkelijk, maar uiteindelijk is er een top 3 bepaald. De oudste trouwfoto werd gemaakt in november 1956, maar behaalde uiteindelijk de top drie niet.

Winnaar

De winnaars van deze foto-actie werden Wanda en Hans van Dijk. ‘De trouwfoto van hen valt op door de prachtige spiegeling in het water met op de achtergrond een karakteristiek deel van het monumentale gebouw. Een klassieke trouwfoto met een kersvers bruidspaar’, aldus de jury. De tweede prijs ging naar Lisette Visser en haar man Wilbert. ‘Mooie foto's van de pergola (in verval), van mensen die samen een start maken. Leuk dat het een recent huwelijk is omdat het terrein en het gebouw ook weer toekomstwaarde hebben’, zegt de jury hierover. Deze trouwfoto is nog vrij recent, namelijk van 13 september 2019. Lisette woonde zelfs nog een tijd in De Hooge Riet toen zij haar opleiding tot arts volgde op St. Jansdal.

Speciale prijs

De derde prijs is voor Frits en Ineke en Frits Bosch. Op 4 september 1981 kregen zij verkering op het bankje bij de vijver en gaven elkaar daar de eerste zoen. Op 22 april 1983 traden zij in het huwelijk en maakten de foto’s ook weer op De Hooge Riet. De trouwfoto werden gemaakt door Ermelo’s trouwfotograaf Hans Schiffer. Op 22 april 2018 hebben ze de trouwfoto’s weer opnieuw gemaakt toen ze 35 jaar getrouwd waren, nu in aanwezigheid van hun drie kinderen. Maar de foto’s werden deze keer niet op De Hooge Riet gemaakt. Naast de drie winnende foto’s is er een speciale prijs voor foto én verhaal, en deze is gewonnen door Jenny Ringnalda en Henk ter Haar. De Hooge Riet speelt een belangrijke rol in hun leven; beiden werkten op Veldwijk en hebben elkaar daar ook ontmoet, ze trouwden in de Lukaskerk en Jenny is nog altijd werkzaam op Veldwijk. En als je zo gebonden bent aan Veldwijk laat je natuurlijk je trouwfoto’s in het park van De Hooge Riet maken. Uiteraard waren er veel meer foto’s met een mooi of aandoenlijk verhaal, maar het is ondoenlijk om die allemaal te benoemen en helaas waren er ook maar een beperkt aantal prijzen te winnen.