'Een beeld moet aan vier zijden spannend zijn'

ERMELO - Rob de Haan vindt het werken met was fijn omdat je er soms maanden niks aan hoeft te doen. Zo past deze hobby perfect bij zijn gepensioneerde status. ,,Ik heb me voorgenomen om alleen nog dingen te doen die ik leuk vind of waarmee ik anderen kan helpen,” aldus De Haan.

Vier decennia lang was De Haan inkoper in de textielbranche. Hij reisde over de wereld en maakte kennis met verschillende culturen en lokale kunst. Negen jaar geleden werd hij door vriend Arnold van Verseveld overgehaald om zelf ook kunstzinnig aan de slag te gaan. Eerst met verf op doek, maar al gauw ontdekte hij het drie dimensionale werk. ,,Inmiddels hebben we een mannengezelschap en boetseren we met was.” Beetje voor beetje, laagje voor laagje bouwt hij aan een beeld. ,,Belangrijk is dat het eindresultaat aan vier zijden spannend moet zijn,” zegt de Ermeloër. ,,Door er telkens mee bezig te zijn, zie je het beeld groeien.”

Perfectionistisch

Of hij kunst maakt, dat weet hij niet. ,,Dat maakt me ook niet uit. Het is een kwestie van smaak en of het je raakt.” De Haan is perfectionistisch en wil graag het hele proces beheersen. Hij laat zich inspireren door alles wat hij ziet. ,,Ik heb niet voor niets de uitspraak van David Hockney in mijn achterhoofd. ‘Goede kunstenaars lenen niet, die stelen.’ Zo combineert hij dingen tot een eigen stijl. ,,Dat deed ik vroeger in de textiel." Hij verandert proporties of houdingen. Vaak zet hij zijn werk een poosje op een plek zodat hij er feedback op krijgt. ,,Daar houd ik van!” De Haan heeft overigens meer moeite met het kiezen van een titel bij zijn beeld dan met het maken van het beeld zelf. Hij refereert hier aan een bronzen beeld half man/ half vrouw en noemde het ‘divorce’. Later, op advies van enthousiast publiek, werd het ‘samen één’.

Actieve stap

Rob de Haan heeft zijn werkruimte in de tuin. Daar werkt hij momenteel aan een figuur met lange benen. ,,Eerst stond hij recht, maar vervolgens ben ik zijn benen gaan buigen en werd het een actieve stap.” Met zijn handen vormt hij het beeld in boetseerwas. Daarna gaat het naar de bronsgieter. ,,Dat is een spannend proces. Ik hou ervan om een tastbaar object te maken.” Dat past hem als een jas. Toch blijft hij telkens kritisch kijken naar het eindresultaat. ,,Ik zou het liefst expressie in een gezicht willen brengen. Dan zou ik willen dat ik het de volgende keer nog beter kan.” 

Stadsmuseum

Eind vorig jaar exposeerde Rob de Haan in de beeldentuin van het Stadsmuseum in Harderwijk. Ook maakt hij deel uit van de Stichting Ermelo’s Kunstcollectief (StEK). Tot voor kort had StEK een galerie in winkelcentrum De Enk, nu is men op zoek naar een nieuwe locatie. Tot die tijd timmert de stichting online flink aan de weg via sociale media. Ook zal Ermelo van NU iedere twee weken een kunstenaar in de spotlights zetten.