'Het verleden een toekomst geven'

ERMELO/ REGIO - Het project Erfgoed Gezocht (waaraan verschillende Ermeloërs meewerken) is een van de drie genomineerden voor de nationale Erfgoedvrijwilligersprijs. Het project neemt het in de finale op tegen de Erfgoedbènde en de Werkgroep Oeffelt en Loerangel. 

De vrijwilligers van Erfgoed Gezocht hebben met nieuwe technieken de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug op hoogtekaarten  nauwkeurig bekeken. Het is het eerste, grootschalige archeologische citizen science project van Nederland. Dit project is doorgedrongen tot de finale in de strijd om de Erfgoedvrijwilligersprijs, een prijs in het leven geroepen door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de inzet van vrijwilligers te waarderen. Eén van de vrijwilligers is Jan Vosselman uit Ermelo. Het speuren naar sporen uit het verleden is voor hem bijna een 'verslaving' geworden. ,,Het is een soort ontdek je plekje, in dit geval in Ermelo," vertelt hij enthousiast. Met de opgedane kennis wil hij het verleden een toekomst geven. Dat doet hij bijvoorbeeld door zijn kennis te delen tijdens educatie voor basisschoolleerlingen. 

Minister Van Engelshoven

De drie finalistenteams zijn geselectieerd uit 67 aanmeldingen. Met deze prijs wil de minister het vrijwilligersteam dat zich het afgelopen jaar uitzonderlijk heeft ingezet voor het (cultureel) erfgoed van Nederland belonen voor zijn inzet. Minister Ingrid Van Engelshoven: ,,Het kabinet waardeert de inzet van vrijwilligers. Door hun inzet, passie en kennis dragen ze zorg voor instandhouding en toegankelijkheid van erfgoed. Ook vormen ze door hun enthousiasme een belangrijke schakel naar een groter en meer divers publiek. Alle organisaties met bevlogen vrijwilligers roep ik daarom op hun team aan te melden voor de nieuwe Erfgoedvrijwilligersprijs. Met deze prijs willen we een mooie nieuwe traditie starten om erfgoedvrijwilligers in de spotlight te zetten.”

Stemmen op finalisten

Op 4 december volgt de uitreiking door Van Engelshoven, live vanuit de Koninklijke Schouwburg te Den Haag, welke ook via een livestream is bij te wonen via de website. Het winnende team ontvangt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque beschikbaar van 5.000 euro, welke op dezelfde manier te besteden is als bij de winnaar. Stem nu en klik hier.