Opvang past niet binnen bestemmingsplan

ERMELO – De Shetterie, de Shetlander-opvang voor pony's en paarden past niet binnen het bestemmingsplan aan de Telgterweg. Ruim twee weken geleden kwam er veel media-aandacht voor de organisatie die geleid wordt door Samantha Haily. Toen braken shetlanders en paarden voor de achtste keer uit. Buren zijn al langere tijd klaar met de eigenaren van de opvang. Volgens hen is dit een onhoudbare situatie wat daarnaast een verkeersonveilige situatie met zich meebrengt. Naast dat de dieren regelmatig uitbreken, heeft de opvang volgens de gemeente geen vergunning om op dit perceel paarden en pony’s te houden.

De eigenaresse gaf in het vorige artikel aan dat de reacties erg overtrokken waren en legde uit dat de omheining diverse malen werd doorgeknipt zodat de pony’s konden ontsnappen. Ook dat ze niet voor haar pony’s en paarden zou zorgen, maakte haar kwaad. ,,Ik krijg regelmatig controles, dus dan zou ik toch wel wat horen?’’ was haar reactie. Er volgden veel reacties op facebook, ruim honderd lezers gaven hun mening: van negatief: ,’de paarden en pony’s staan tot dertig centimeter in de modder’ en ‘Onbegrijpelijk. Vol verbazing haar antwoord gelezen. Klopt niets van’ tot zeer positief ‘de dieren worden top verzorgd en kunnen droog staan’ en ‘Deze jonge mensen weten door enorm hard te werken de afgedankte pony's op te vangen en te verzorgen’. Er werd een petitie gestart, die inmiddels door bijna 300 mensen is getekend, om De Shetterie te behouden.

Niet toegestaan

Volgens de gemeente Ermelo past een paarden- en ponyopvang niet in het bestemmingsplan past. ,,Op het perceel aan de Telgterweg nabij nr. 315 worden paarden en pony’s opgevangen en geen paarden gefokt, beleerd en/of getraind, al dan niet in combinatie met een pension. Het opvangen van pony's en paarden voldoet dan ook niet aan de definitie van een paardenhouderij zoals gegeven in het bestemmingsplan en kan daarom niet worden aangemerkt als een agrarisch bedrijf in de zin van het bestemmingsplan. Daarbij komt dat de opvang een bedrijfsmatige activiteit is. Op basis van het bestemmingsplan is een dergelijke activiteit alleen toegestaan bij een agrarisch bedrijf. De vestiging van een agrarisch bedrijf is alleen mogelijk binnen een bouwvlak. In het bestemmingsplan is voor het perceel geen bouwvlak opgenomen. Daarom is de exploitatie van de opvang op de gronden niet toegestaan,’’ is de reactie van de gemeentelijke woordvoerder.

Voorstel

Volgens de gemeente heeft de eigenaresse van de opvang om binnen veertien dagen na 30 november haar zienswijze kenbaar te maken bij de gemeente. ,, Maar we gunnen de organisatie een termijn van zes weken om een einde te maken aan de strijdige situatie (het handelen in strijd met het bestemmingsplan).’’ De gemeente voelt zich overigens niet verplicht om de organisatie daarbij te helpen. ,,Daarvoor kan de organisatie bij ons voor een ander perceel een voorstel indienen. Dit voorstel zal vervolgens door ons worden beoordeeld.’’ Op de vraag of er bij de gemeente ook klachten van omwonenden binnen gekomen zijn, beantwoordt de woordvoerder dit positief. De eigenaresse van Opvang De Shetterie heeft tot half januari 2021 om een voorstel in te dienen voor een ander perceel voor haar Opvang.