Vier vorderingen zijn verjaard

ERMELO - Eind 2019 bleek de gemeente Ermelo nog voor ruim zeven ton aan vorderingen open te hebben staan. Na uitgebreid onderzoek is duidelijk geworden dat daarvan een ton is verjaard. Wethouder Hans de Haan verwacht dat zes ton nog inbaar is. ,,We laten hiermee tevens zien dat de spullen nu op orde zijn,” zegt de wethouder tevreden. Slechts vier vorderingen zijn verjaard.

De gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde hadden gezamenlijk voor bijna 3 miljoen euro openstaande vorderingen en onterecht uitgekeerd geld open staan. Meerinzicht, die dit zou moeten innen, had een ‘black box’ met dossiers, maar niet de capaciteit om orde op zaken te stellen. ,,De dossiers kwamen vanuit de Sociale Dienst,” aldus De Haan. Het vergde dan ook heel wat werk om alles uit te zoeken. ,,De minnelijke fase is nu afgerond. Vier vorderingen zijn verjaard. De anderen hebben we een betalingsvoorstel gedaan.”

Incasseren

De gemeente ging er ruim een jaar geleden vanuit dat zo’n 60% niet meer kon worden geïnd. Dat lijkt nu mee te vallen. ,,Het zal even duren, maar we verwachten dat er nog zes ton teruggehaald wordt.” Sommige vorderingen zijn inmiddels al terugbetaald. De Haan zei destijds in de raadsvergadering dat het innen erbij ingeschoten was. ,,Dit overkomt ons nooit meer,” zegt hij nu stellig. Sinds 1 september is men aan de slag met het incasseren van de openstaande vorderingen. Het zou gaan om 137 mensen. ,,We zijn coulant in de benadering en doen dat op individueel niveau.” Op de vraag wat het dossieronderzoek gekost heeft, noemt de wethouder een bedrag van ongeveer 50.000,- euro.