Wildkijkscherm in Het Ruige Veld

ERMELO - In het verleden waren er in de omgeving meerdere plaatsen waar het publiek zonder begeleiding van een boswachter wild kon kijken. ,,Maar die plekjes waren verdwenen,” vertelt boswachter Henk Jan Zwart namens de gemeente Ermelo. Vanuit de recreatie kwam het verzoek om weer zo’n plek te creëren. Eind vorig jaar is daarom een wildkijkscherm geplaatst in Het Ruige Veld en deze locatie is sinds deze week voor publiek geopend.

Komende tijd zal er heel licht wat gevoerd worden met mais. Ook worden er lupines ingezaaid omdat herten en reeën daar gek op zijn. Wethouder Leo van der Velden is blij dat dit met minimale kosten gerealiseerd kon worden. Hij mocht maandag een bord onthullen. Wel hoopt hij dat bezoekers zich realiseren dat mensen te gast zijn in het wildgebied en zich houden aan de regels. ,,We bieden de mogelijkheid om zo de natuur te beleven en tegelijkertijd geven we een stukje terug aan de natuur, door paden af te sluiten.” Zo ontstaat er een wildakker waar het wild graag zal komen.

Handhaven

Faunabeheerder Henri Luth omschrijft het probleem van de jonge kalveren en biggetjes die straks geboren gaan worden. ,,Door het grote publiek dat momenteel in het bos komt worden de dieren soms gestoord en verstoten uit hun eigen leefomgeving.” Om de dieren ruimte te geven zijn er twee bospaden afgesloten voor fietsers en voetgangers. Luth: ,,We gaan daarop handhaven. Ook zullen we het aantal bezoekers bij het wildscherm monitoren en zo nodig reguleren.” Het wildobservatiepunt is gerealiseerd in Het Ruige Veld, een zijpad van de Oude Arnhemse Karweg. Vier grote larix-houten schermen vormen een robuust wildscherm waarbij er op verschillende hoogtes uitsparingen zijn gemaakt zodat jong en oud er een kijkje kunnen nemen.