Reparatie aan woningen en aan vertrouwen noodzakelijk

ERMELO - Demissionair minister Kasja Ollongren stelt dat er geen acuut gevaar is geconstateerd bij de prefabwoningen aan de Driesprong in Ermelo. Toch neemt dat de zorgen van voormalig Tweede Kamerlid Eppo Bruins niet weg. ,,Vooral niet omdat de gebreken in de huizen van sommige bewoners nu lijken toe te nemen.” Hij hoopt daarom dat UWOON en de gemeente nauw betrokken blijven en steeds goed communiceren met de bewoners.

Bruins is van mening dat er niet alleen reparatie nodig is aan de huizen, maar ook aan het onderling vertrouwen. Bruins bracht exact twee maanden geleden een bezoek aan de Slokkerwoningen. Hij noemde het 'Klein Groningen' om een parallel te trekken met het aardbevingsgebied. ,,Onveilig wonen, dat gaat in je hoofd zitten,” zei Bruins. Vervolgens stelde hij samen met Carla Dik-Faber vragen aan de demissionair minister van Binnenlandse Zaken.

Rechten en plichten

In de Kamervragen stelden de twee de rechten van bewoners en de plichten van de overheid aan de orde. Volgens Ollongren zijn bewoners voldoende beschermd. Bruins: ,,De minister kondigt aan dat er nieuwe wetgeving in de pijplijn zit waarmee controle en aansprakelijkheid beter worden geregeld. Huurders worden daardoor beter beschermd. De bewoners aan de Driesprong hebben daar niet meteen wat aan, maar ik vind het positief dat de wetgeving, hoe langzaam ook, de goede kant op beweegt.”

Berging gedemonteerd

Inmiddels is het onafhankelijk onderzoeksbureau Duinwijck gestart. Woningcorporatie UWOON laat weten dat dit op schema loopt. ,,Deze maand ontvangen de bewoners van de eerste onderzochte woningen en UWOON een tussentijdse bevinding van Duinwijck,” laat communicatieadviseur Laura Üzüm – van Gerner weten. ,,Dit zijn bevindingen met betrekking tot de constructie van de onderzochte woningen. Uiteraard worden deze bevindingen ook gedeeld met de overige bewoners.” Het onderzoek naar de bergingen loopt ook nog. Begin deze maand wordt een geschakelde berging gedemonteerd. Üzüm: ,,Aan de hand van de demontage wordt beoordeeld of de bergingen volgens de bouwkundige voorschriften zijn gebouwd. Deze demontage is nodig voor de ingenieur om een uitspraak te kunnen doen over de staat van de bergingen.”

Werking 

De woningcorporatie heeft periodiek overleg met Slokker. In de antwoorden van de demissionair minister meldt zij dat ook zij contact heeft gehad met de bouwer van de prefabwoningen. ‘ De woningen vertonen verticale scheuren en andere gebreken als gevolg van de werking van de toegepaste materialen.’ Over de ‘pop-outs’, het los komen van betonschilfers, stelt Ollongren dat dit geen constructief gebrek is. Wat de schuren betreft heeft UWOON de minister laten weten dat de muren bol zijn komen te staan als gevolg van het doorzakken van de wanden. Dit heeft geleid tot zorgen over de aanhechting tussen het dak en de muren. Deze schuren zijn inmiddels gesloten. Ollongren: ,,Ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van externe controle en aangepaste aansprakelijkheid in positieve zin zal bijdragen aan de positie van de consument en de kwaliteit in de bouw.”