Bruins gaat kamervragen stellen

ERMELO – Vanmiddag heeft Tweede Kamerlid Eppo Bruins een bezoek gebracht aan een aantal bewoners van de Slokker prefab-woningen op De Driesprong. ,,Op het oog een mooie wijk, maar ik ben geschokt en verontwaardigd,” stelt het kamerlid van de ChristenUnie.

Hij noemt het 'Klein Groningen' om een parallel te trekken met het aardbevingsgebied. ,,Onveilig wonen, dat gaat in je hoofd zitten,” aldus Bruins, die enorm meeleeft met de bewoners, huurders van woningcorporatie UWOON. Eén voor één tonen ze de scheuren in de muren, de scheve kozijnen en de vochtproblemen. ,,En hoe staat het dan met het consumentenrecht? Jullie kunnen roepen wat jullie willen, maar er gebeurt niks.” Bewoners beamen de uitspraak. Bruins: ,,Fatsoenlijk en veilig wonen is een grondrecht!” Bruins wil over de Ermelose situatie kamervragen stellen. ,,De veiligheid van deze mensen is in gevaar.” Hij zegt dit niet zomaar. Een bewoner toont hoe een hardhouten kozijn doorbuigt onder de druk van de plafondplaten. Op de slaapkamer ziet Bruins de scheur en verzakking van de betonnen vloerelementen. De bewoners zijn ten einde raad. Een van de bewoners is ook nog gedupeerde van de Kindertoeslagenaffaire. Zijn vertrouwen in de overheid is weg en het gezin kampt met psychische problemen. In de Ermelose woning hoopten ze op een nieuwe start. ,,Mij is alles afgenomen. Mijn koopwoning is me afgenomen. En hier kan ik mijn gezin geen veilig thuis bieden.” De mensen zijn radeloos. Ze durven niet eens brood uit hun diepvries in de schuur te halen aangezien deze kan instorten. En dat in een nieuwbouwhuis.

Lot uit de loterij

Voor Iroy ter Elst was de woning aan De Driesprong letterlijk een lot uit de loterij. Hem werd door loting een woning toegewezen. ,,Ik had geen onderdak en was zielsgelukkig. Maar dat gevoel is inmiddels verdwenen. Het hele huis is schots en scheef. Betonsplinters vliegen van de muur. Ter Elst wacht nu ruim een jaar op zijn balkondeur. ,,De eerste deur paste niet, hij kon niet dicht. Daarna kwam er iemand die er zoveel afschaafde dat het nu kiert en tocht.” Ook vertelt hij dat wanneer het regent, het klinkt alsof hij op een schietbaan zit. ,,Men had isolatie onder de zonnepanelen moeten leggen. Nu klinkt het net als een golfplaten dak.” Een winnaar voelt hij zich al lang niet meer.

Déjà vu

Voor Bruins klinkt het als een déjà vu. In 2019 stelde de SP kamervragen over de prefab-woningen van Slokker. Minister Ollongren werd aan de tand gevoeld omdat er klachten waren in de gemeenten Apeldoorn, Ede, Culemborg, Den Haag en Zeewolde waren. Er waren verticale krimpscheuren in de bouwwanden. Ook benoemde ze het probleem van een ongelijkmatige doorbuiging van afzonderlijke prefab vloerelementen. ,,Ze noemden het 'slanke' prefab vloerelementen,” zegt Bruins. ,,Maar slank staat hier voor te dun. Het kan het niet dragen.” Natuurlijk is het aan de woningcorporatie om de problemen zo snel mogelijk op te lossen. Maar wat Bruins betreft had het helemaal niet zover mogen komen. ,,We hebben niet geleerd van de problemen in Apeldoorn, Ede etc.” De prefab-woningen moeten voldoen aan de bouwvoorschriften die het Bouwbesluit 2012 stelt aan nieuwe woningen. Deze bouwvoorschriften hebben betrekking op de kwaliteit van de woning en zijn daarmee onafhankelijk of de woning traditioneel of geprefabriceerd is gebouwd. Bij de vergunningsaanvraag van ieder afzonderlijk bouwproject zal door de aanvrager aannemelijk moeten worden gemaakt dat de te bouwen woningen voldoen aan het Bouwbesluit 2012. Het is vervolgens aan de bouwer om de woningen daadwerkelijk te bouwen in overeenstemming met het Bouwbesluit en de vergunning. Het is aan de gemeente om hierop toezicht te houden. ,,Wie neemt nu zijn verantwoordelijkheid? En hoe staat het met het consumentenrecht?” Hij vraagt zich ook af hoe onafhankelijk een onderzoek nog kan zijn. Eén ding weet Bruins zeker, dit moet op zeer korte termijn opgelost worden. ,,De mensen gaan er psychisch aan onderdoor.” Het Tweede Kamerlid ziet het somber in. Dit is niet op te lossen met kit en purschuim. Ik ben geen bouwkundige, maar ik vrees dat het afbreken en opnieuw bouwen wordt.”