Gelderland zet vaart achter verduurzaming sociale huurwoningen

ERMELO/REGIO - Provincie Gelderland wil met een stimuleringsregeling de verduurzaming van sociale huurwoningen versnellen. Met de steun van de provincie kunnen de Gelderse woningcorporaties 4000 woningen energiezuiniger maken. Een voorwaarde in de regeling is dat de woonlasten voor de huurder niet mogen stijgen.

Gedeputeerde Peter Kerris (Wonen): ,,Door deze stimuleringsregeling krijgen 
huurders met een kleine beurs een gezonder huis en een lagere 
energierekening. Goed voor het milieu, goed voor de gezondheid, goed 
voor de portemonnee!” Alle woningen in Nederland hebben een energielabel. Zo zie je of je in een huis woont waar veel gestookt moet worden of juist minder. Hoe hoger het label hoe beter. In Gelderland zijn er nog veel woningen met een laag energielabel van D, E en F. In 2030 moeten zij allen voorzien zijn van een hoger A of B label.

Belangrijke stap

Gedeputeerde Jan van de Meer (Klimaat en Energie): ,,Door 4.000 sociale 
huurwoningen te verduurzamen zetten we een belangrijke stap naar een 
energieneutraal Gelderland. Woningcorporaties zijn een belangrijke 
startmotor om de totale woningvoorraad te verduurzamen. Ook die van 
particulieren. Daarom staat er in de regeling dat particuliere 
huiseigenaren in de buurt aan moeten kunnen haken bij de verduurzaming 
van de woningen.” Woningcorporaties kunnen een bonus krijgen door herbruikbare materialen te gebruiken. Maatregelen die zorgen voor meer variatie in planten en diersoorten of andere maatregelen die en positief effect hebben op het klimaat, zijn goed voor een bonus.

Nul-op-de-meter

Ook in Ermelo heeft woningcorporatie UWOON de afgelopen jaren haar woningbestand stapsgewijs energiezuiniger gemaakt. Twee jaar geleden heeft zij acht huizen aan de Kozakkenkamp en de Hamburgerweg naar nul-op-de-meter gebracht. De woningen hebben zowel vloer-, dak- als gevelisolatie en zijn daarnaast voorzien van zonnepanelen, een op duurzaamheid gericht ventilatiesysteem en een luchtwarmtepomp. Begin 2019 gingen deze woningen van het gas af.

Besluit Provinciale Staten

In juli staat de regeling op de agenda van Provinciale Staten. Als het 
besluit positief is, gaat de regeling per 1 januari 2022 in.