Huisplattegrond en aardewerk gevonden bij opgraving

ERMELO – Aan de Stationsstraat, op de hoek van de Chevallierlaan zijn deze week tijdens een archeologische opgraving sporen van middeleeuwse bewoning aangetroffen. Op de locatie waar binnenkort een aantal appartementen worden gerealiseerd vonden archeologen een huisplattegrond en aardewerk.

Voor regioarcheoloog Maarten Wispelweij was het een ideaal scenario. ,,We hebben allereerst proefputjes gegraven omdat ik wat twijfel had over de boorresultaten op het terrein,” vertelt hij enthousiast. De vondst van scherven aardewerk deed vervolgens vermoeden dat er meer te vinden zou zijn. Wispelweij: ,,Dat we nu een Middeleeuwse huisplattegrond hebben gevonden, is geen verrassing maar wel erg fijn.” Daniël Scheeringa, archeoloog en projectleider voert de opdracht uit voor projectontwikkelaar Heijmans. ,,Het is leuk dat mensen die langslopen zo nieuwsgierig zijn. We krijgen verschillende vragen.” Geen gebrek aan belangstelling, zo middenin het centrum.

Historie

Binnenkort begint de projectontwikkelaar met de bouw van 42 goedkope huurappartementen op de hoek van de Chevallierlaan en de Stationsstraat. Voordat dit gebied bouwrijp gemaakt kon worden was er eerst een bodemonderzoek nodig. Dat is nu afgerond. Heijmans Vastgoed en woningcorporatie Uwoon, die de woningen gaat verhuren, hopen dat de eerste bewoners in de zomer van 2022 hun woning kunnen betrekken. Voor de archeologen heeft het onderzoek weer een stukje Ermelose historie blootgelegd. ,,Mijn aanpak is geslaagd,” aldus Wispelweij.