Weg met de berken op de Groevenbeekse Heide

ERMELO – De eerste Natuurwerkdag, georganiseerd door Ronald van Veen (CU) en Bea van ’t Hul (PE) werd georganiseerd in 2016 op het Houtdorper- en Speulderveld. Tijdens de vierde editie wordt dit jaar op zaterdag 6 november de Groevenbeekse Heide bezocht om de verbossing tegen te gaan.

Tijdens de tweede Natuurwerkdag werden er door zo’n dertig mensen duizend eikenboompjes geplant op het Leuvenumse Veld. Het jaar daarop werd het berkenopschot verwijderd rondom de Ermelose Schaapskooi. In 2019 en 2020 werd vanwege de Corona geen Natuurwerkdag gehouden. De organisatoren zijn daarom extra blij weer met de vrijwilligers het veld in te mogen. Dit jaar wordt er gewerkt op de Groevenbeekse Heide. Regelmatig uiten bezoekers van de heide zorgen over de verbossing van de Groevenbeekse heide. ,,Reden te meer om hier aandacht aan te besteden op de vierde Ermelose natuurwerkdag. Er is plek voor ongeveer 30 deelnemers,’’ vertelt Bea van ’t Hul (PE), ,,dus wees er snel bij als je mee wilt helpen om de verbossing tegen te gaan.

Ammoniak

Voorheen werd de Ermelose Natuurwerkdag georganiseerd onder de vlag van de Landelijke natuurwerkdag, dit jaar doen zij het zelf in samenspraak met de bosbeheerder van de gemeente Ermelo. Ronald van Veen: ,,Het werk tijdens de Natuurwerkdag zal bestaan uit het verwijderen van het jonge opschot (kleine vliegdennen en berkenbomen) en het uitgraven van de grotere exemplaren zodat de heide niet dichtgroeit tot bos.’’ Met name als gevolg van ammoniak die door de lucht wordt aangevoerd groeit er veel meer gras op de heide en ontstaat er meer berkenopslag en juist dat remt de groei van de struikheide. Daarom is onderhoud noodzakelijk.

Aanmelden

De werkzaamheden starten rond 09.30 uur, voor koffie en wat lekkers wordt gezorgd. Er wordt afgesloten met een kleine lunch. Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of op de facebookpagina van Natuurwerkdag Ermelo. Je krijgt dan een bevestiging van je aanmelding.