Stichting Boeldag Comité zorgt voor passende meubels

ERMELO - Twee grote woningen worden momenteel ingericht om mensen uit de Oekraïne op een humane manier op te vangen. ,,We proberen ze een goed onderkomen te geven op een manier zoals ik zelf ook zou willen verblijven,” zegt John Meijers. ,,Arie van Buuren belde mij precies een week geleden of we konden helpen. De pastorie was vrij.” Meijers wist gelijk een aantal mensen om zich heen te verzamelen. ,,We wilden hier ook niet uitgebreid over vergaderen en gaven er meteen een klap op.” Dit project, namens de diaconie van de Hervormde gemeente Ermelo, is opgepakt door de themagroep ‘vluchtelingen’.

Ook Stationsstraat 124 wordt ingericht als opvanglocatie voor de vluchtelingen uit de Oekraïne. Beide locaties bieden ruimte aan ongeveer vijftien mensen. ,,We kennen inmiddels de hartverscheurende beelden van vluchtende vrouwen en kinderen. We zien het als onze plicht om iets te doen voor onze medemens door ze een veilig onderdak te bieden,” aldus Meijers. Stichting De Boeldag heeft hier gezorgd voor meubels. ,,Het is mooi zoals het gaat, gezamenlijk de schouders eronder,” zegt Arie van Buuren. Er zijn ledikantjes voor kleine kinderen. Ook is er al speelgoed verzameld. ,,We willen ze graag een veilig onderdak bieden,” aldus Meijers. ,,Er kan nu elk moment een melding komen dat er vluchtelingen opgevangen moeten worden.” Naast Boeldag-meubels zijn er ook particulieren die spullen aangeboden. In de keuken wordt ondertussen afgewassen en een nieuwe kookplaat geïnstalleerd. De kamer wordt sfeervol ingericht met een schemerlamp, een bank en planten.

Officiële opvanglocatie

De gemeente heeft beide huisvestingen aangemeld bij de Veiligheidsregio als officiële opvanglocatie. ,,We hebben een tolk. Die heeft zich aangemeld,” vertelt Meijers. ,,Ook wordt er nu nagedacht of er een soort maatjesproject kan worden ingezet.” Er zijn overigens al meer opvangplekken in Ermelo. Ook zijn er gezinnen die mensen uit de Oekraïne in huis hebben opgevangen.