Witte anjers als symbool voor maatschappelijke waardering

ERMELO - De Oranjevereniging Ermelo en de Bond van Wapenbroeders hebben de gemeente Ermelo gevraagd medewerking en ondersteuning te verlenen aan de aanleg van een Anjerperk. Witte anjers staan symbool voor de maatschappelijke waardering voor veteranen en hun inzet. Op verzoek van het Nationaal Comité Veteranendag is in diverse gemeenten (inmiddels ongeveer 80) reeds een Anjerperk aangelegd.

Een Anjerperk is een vak, beplant met witte anjers, van een soort die bloeit rond Veteranendag. Dit bloemenperk is een maatschappelijk symbool van waardering voor de inzet van veteranen. Ermelo kent ongeveer 270 veteranen, waarvan 240 buiten dienst. Zij hebben zich soms met groot gevaar voor eigen leven ingezet voor vrede en veiligheid, in Nederland en/of in de rest van de wereld.

V-vorm

De Oranjevereniging, als maatschappelijke organisatie, wil nu samen met de Bond van Wapenbroeders dit bloemensymbool tot uitvoering brengen, maar men heeft daar wel de gemeente Ermelo voor nodig. Uiteindelijk is er overleg geweest met groenbeheerders. Zo is er een ontwerp besproken dat uitgaat van een bescheiden oppervlakte witte anjers (4m2), in een V-vorm als stylering van het logo op de veteranenvlag (een ‘V’ met haken). Deze vorm wordt aangegeven met een laag haagje van taxus.